News

Se dau 10.000 de lei de persoană de la stat! Trebuie îndeplinită o singură condiție, iar apoi banii vor intra pe card

Se dau 10.000 de lei de persoană de la stat Trebuie îndeplinită o singură condiție iar apoi banii vor intra pe card

Românii pot primi 10.000 de lei de la stat. Banii vor intra pe card, dacă doritorii îndeplinesc o condiție simplă. Propunerea de ajutor a fost prezentată de către UDMR.

UDMR a prezentat în Parlament o propunere de ajutor, care subliniază că producătorii de căpșuni din România pot fi eligibili pentru un ajutor financiar în valoare de 10.000 de lei pe hectar. Magyar Lóránd, europarlamentar UDMR și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a precizat că producătorii de căpșuni s-au confruntat în trecut cu diverse forme de discriminare, întrucât nu au fost incluși în schemele de ajutor de minimis nici pentru fructe, nici pentru legume.

„Potrivit proiectului de lege, producătorii de căpșune care își desfășoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice și cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpșune pe o suprafață de cel puțin 0,3 hectare sau pe o suprafață destinată cultivării în spații protejate de cel puțin 500 mp.

 O altă condiție, care trebuie îndeplinită este obținerea producției de cel puțin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafețe și comercializarea de cel puțin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs. Producția de căpșune are o importanță semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, ci și în multe părți ale Transilvaniei. Generează locuri de muncă, stimulează comerțul local și implicit contribuie la dezvoltare rurală”, spunea deputatul.

Banii sunt dați pentru susținerea sectorului vital

„Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpșune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susținerea acestui sector vital. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în anul 2021 la nivelul întregii țării s-au înființat căpșuni pe o suprafață de doar circa 2.000 ha. Statisticile arată că tendința de scădere a producției de căpșune a fost în medie de 100 de hectare pe an în ultimii 7 ani”, a declarat el.

În plus, el a remarcat că, în ciuda faptului că în 2016 a obținut o producție de 23.000 de tone de căpșuni pe 2.700 de hectare, producția a scăzut la doar 18,5 mii de tone pe aproape 2.000 de hectare în 2021. Această scădere a producției a dus la o dependență sporită de importurile de căpșuni, în special din Grecia, Turcia și Bulgaria.

Deputatul a precizat că obiectivul principal al propunerii legislative este de a diminua importurile de căpșuni în România și de a încuraja creșterea culturii interne de căpșuni.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate