News

S-a schimbat din nou vârsta standard de pensionare. Câți ani de vechime în muncă sunt necesari pentru a te putea pensiona mai devreme totuși cu pensie maximă

S-a schimbat din nou vârsta standard de pensionare. Câți ani de vechime în muncă sunt necesari pentru a te putea pensiona mai devreme totuși cu pensie maximă

În România, vârsta de pensionare diferă în funcție de sex, lună și anul nașterii, iar sistemul de pensii este reglementat de o serie de norme care pot influența semnificativ momentul retragerii din activitate.

Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, seniorii trebuie să îndeplinească două condiții esențiale: să atingă vârsta de pensionare și să aibă un stagiu minim de cotizare de 35 de ani.

Conform legislației actuale, vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Totuși, în contextul modificărilor recente aduse sistemului de pensii, acest aspect poate varia în funcție de anul și luna nașterii, aspect care a generat confuzii și dificultăți pentru mulți români.

Pensionarea anticipată

Legea prevede posibilitatea pensionării anticipate pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 din lege. Cei care au depășit acest stagiu cu până la 5 ani pot solicita pensionarea anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard.

Există două forme de pensionare anticipată:

  • Pensionarea anticipată parțială – aceasta implică penalizări, calculate în funcție de numărul de luni rămase până la vârsta standard de pensionare.
  • Pensionarea anticipată fără penalizări – este aplicabilă celor care au cotizat peste stagiul complet cu până la 5 ani.

În ambele cazuri, sunt luați în considerare și anii suplimentari, cum ar fi perioada de studii universitare sau stagiul militar, în calculul vechimii.

Facilități pentru mame în noua lege a pensiilor

Una dintre cele mai importante modificări aduse de noua lege a pensiilor vizează mamele. Acestea beneficiază de bonificații sub forma reducerii vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți sau adoptați și crescuți până la vârsta de 16 ani. Structura reducerilor este următoarea:

  • 1 copil: reducere de 6 luni
  • 2 copii: reducere de 1 an
  • 3 copii: reducere de 1 an și 6 luni
  • 4 copii: reducere de 2 ani
  • 5 copii: reducere de 2 ani și 6 luni
  • 6 copii: reducere de 3 ani
  • 7 sau mai mulți copii: reducere de 3 ani și 6 luni
Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate