News

Probleme mari cu reciclarea! Unde se duc de fapt banii de la garanție! Scandal monstru legat de sistemul SGR RetuRo

Probleme mari cu reciclarea Unde se duc de fapt banii de la garanție Scandal monstru legat de sistemul SGR RetuRo

Sistemul RetuRo SGR se află în centrul unor acuzații serioase, fiind suspectat că ar direcționa fondurile rezultate din necolectarea ambalajelor către marile lanțuri de magazine.

Criticile vizează sume uriașe, de ordinul sutelor de milioane de lei, despre care se afirmă că ar reprezenta un soi de „sponsorizare” mascată a comercianților, în timp ce statul pierde controlul asupra fluxului financiar generat de Sistemul de Garanție – Returnare, scrie Fanatik.

RetuRo SGR se confruntă cu acuzații grave

Acest sistem, considerat de RetuRo cel mai mare proiect de economie circulară din România, a fost reglementat în 2021 și urmărește alinierea la cerințele europene privind reciclarea.

În esență, orice ambalaj nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, este înregistrat în sistem. Sunt vizate produse precum doze și sticle de bere, sucuri, apă, vin, băuturi spirtoase și altele. La achiziționarea acestor produse, consumatorii plătesc o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj, sumă pe care o pot recupera ulterior, returnând ambalajele la punctele de colectare puse la dispoziție de comercianți.

În teorie, circuitul este simplu și eficient. Practic însă, volumul mare de bani generați de sistem a stârnit controverse, scrie sursa menționată.

„Sistemul garanție – returnare se pare că a colectat într-un an în jur de 3 miliarde de ambalaje reciclabile. Dacă pentru un ambalaj se oprește o garanție de 50 bani, rezultă că suma încasată de cei care dețin dispozitivele de colectare este de 1,5 miliarde lei. Statisticile spun că procentul de returnare a fost undeva la 55%. Deci, RetuRo gestionează procentul de 55%, iar restul de 45% unde credeți că merge?”, scrie Eco – Civica pe Facebook.

Într-un singur an s-au colectat aproximativ 3 miliarde de ambalaje

Conform unor estimări, într-un singur an s-au colectat aproximativ 3 miliarde de ambalaje, ceea ce înseamnă o sumă totală de 1,5 miliarde de lei provenită din garanții. Statisticile arată că doar 55% dintre ambalaje au fost returnate, ceea ce înseamnă că 45% din sumele plătite de consumatori nu au fost recuperate.

Fundația Eco – Civica susține că diferența rămasă, aproximativ 675 milioane lei, ar intra anual în conturile marilor lanțuri de magazine care asigură infrastructura de colectare. Aceasta invocă faptul că aceste sume sunt disproporționat de mari în raport cu investițiile comercianților în aparatele de returnare, sugerând că sistemul favorizează nejustificat supermarketurile și hipermarketurile.

„La supermaket-urile și hipermarketurile care asigură colectarea! Este noaptea minții, oameni buni. Statul, în realitate, sponsorizează aceste supermagazine cu sute de milioane de lei, vă puteți imagina?! În principiu, putem vorbi de aproximativ 675 milioane lei care le intră anual în buzunare acestor comercianți, la o rată de retur de 55%. (…) Comercianții vor motiva că ei asigură infrastructura de colectare, cu acele dispozitive de returnare. Dar sunt costuri nesemnificative comparativ cu ce sume le rămân în conturi. (…)

De ce nu se-ntâmplă acest lucru? Pentru că autoritățile NU COLECTEAZĂ SEPARAT, cu toate că legea obligă la colectare separată de câțiva ani. Nu-și murdăresc mâinile cu așa-zise gunoaie dar umplu buzunarele altora cu banii noștri. Astfel, ar încasa ele banii pe ambalajele reciclabile, miliarde de euro, care ar intra în bugetelor lor”, a notat fundația.

RetuRo a reacționat în urma acestor acuzații

În urma acestor acuzații, compania RetuRo a transmis explicații privind modul de funcționare al fluxului financiar din cadrul Sistemului de Garanție – Returnare.

Potrivit companiei, producătorii își recuperează garanțiile de la comercianți sau distribuitori, iar aceștia din urmă își recuperează banii de la consumatori, atunci când produsele sunt achiziționate.

La returnarea ambalajelor, comercianții le restituie consumatorilor suma achitată, iar ulterior RetuRo rambursează comercianților contravaloarea ambalajelor colectate. Astfel, sistemul funcționează într-un circuit închis, în care toate părțile implicate își recuperează sumele datorate doar în cazul returnării ambalajelor.

„Producătorii își recuperează garanția plătită de la comercianții sau distribuitorii care achiziționează produsele pentru vânzare. La rândul lor, comercianții își recuperează aceste sume de la consumatori, atunci când aceștia cumpără o băutură înregistrată în SGR. Ei achită consumatorilor înapoi garanția în momentul în care aceștia returnează ambalajul la punctele de colectare. Ulterior, RetuRO achită comercianților contravaloarea garanției pentru ambalajele colectate. Astfel, se creează un circuit complet în momentul în care consumatorii returnează ambalajele SGR”, a transmis RetuRo pentru Fanatik.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate