Zona București-Ilfov a înregistrat în anul 2023 un PIB pe cap de locuitor echivalent cu 190% din media Uniunii Europene, devenind una dintre cele mai prospere regiuni europene. Această performanță plasează Bucureștiul la același nivel cu Bruxelles și peste orașe precum Hamburg, scriu jurnaliștii de la profit.ro.
Restul regiunilor României au valori ale PIB-ului pe cap de locuitor sub media UE. De exemplu, regiunea Vest înregistrează 78% din media UE, Nord-Vest 71%, Centru 70%, iar Nord-Est, cea mai slab dezvoltată, doar 47%. Așadar nici orașul Cluj Napoca nu este un model când vine vorba despre profitabilitate.
Cu toate acestea, orașul administrat de Emil Boc a devenit cel mai scump din România. Nu doar că are cele mai scumpe chirii din anii 2024 și 2025, dar și locurile de parcare au depășit toate recordurile și au ajuns mai scumpe chiar și decât cele din zonele de lux din Capitală.
În București, un loc de parcare într-un cartier rezidențial pornește de la 5.000 de euro și poate depăși 20 de mii de euro, în zona de nord. Cât despre închirierea acestora, prețul pornește de la 50 de euro și poate ajunge la câteva sute în funcție de cât de luxos este cartierul. Cele mai scumpe cartiere din București sunt Dorobanți, Aviatorilor-Kiseleff și Pipera.
În Cluj-Napoca, prețurile locurilor de parcare au crescut semnificativ în ultimii ani, ajungând în unele cazuri să depășească 25.000 de euro. De exemplu, în cartierul Gheorgheni, un loc de parcare subteran a fost scos la vânzare pentru 25.000 de euro.
În cartierul Zorilor, un loc de parcare subteran a fost scos la vânzare pentru 16.500 de euro. În zona Sopor, un loc de parcare subteran a fost scos la vânzare pentru 20.000 de euro.
Această creștere a prețurilor reflectă cererea ridicată și disponibilitatea limitată a locurilor de parcare în oraș. Tendința este de creștere pe piața imobiliară, dar analiștii spun că în curând nu vor mai exista cumpărători și atunci tarifele trebuie obligatoriu să scadă.