News

Oamenii cu somn neregulat sunt extrem de expuși! Riscă numeroase boli grave

Oamenii cu somn neregulat sunt extrem de expuși Riscă numeroase boli grave
Photo by Ivan Oboleninov

Milioane de oameni care au obiceiuri de somn neregulate sunt expuși riscului de a suferi de doi ”ucigași tăcuți”. De asemenea, ei sunt mai mult expuși și în fața altor boli la fel de grave.

Obiceiurile neregulate de somn ar putea crește riscul de „întărire” a arterelor la adulții în vârstă, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii spun că persoanele care se culcă la ore diferite în timpul săptămânii sau care au un număr inconsecvent de ore de somn în fiecare noapte ar putea avea șanse mai mari de a dezvolta ateroscleroză.

Această afecțiune apare atunci când pe pereții arterelor noastre se acumulează depozite de grăsime, cunoscute sub numele de placă.

Această placă poate provoca îngustarea arterelor, reducând fluxul sanguin și cantitatea de oxigen și alți nutrienți care ajung în organism, sau poate crea cheaguri de sânge care blochează artera, ducând la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral.

Cercetătorii au urmărit mai mult de 2.000 de adulți cu vârsta medie de 69 de ani din SUA și i-au monitorizat timp de trei ani.

Aceștia au descoperit că participanții a căror durată a somnului a variat cu mai mult de două ore în decursul unei săptămâni aveau cu 40% mai multe șanse de a avea o cantitate mare de placă întărită în artere.

Aceste persoane aveau, de asemenea, cu 12% mai multe șanse de a avea plăci de grăsime în arterele gâtului și aproape de două ori mai multe șanse de a obține rezultate anormale la un test de ateroscleroză.

Numărul de ore de somn determină diferite boli

Participanții care aveau un program de somn neregulat și care își variau ora de culcare cu mai mult de 90 de minute pe săptămână aveau cu 43% mai multe șanse de a avea scoruri ridicate de calciu în arterele coronare, comparativ cu cei care variau doar cu 30 de minute pe săptămână.

Autoarea principală, Kelsie Full, de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Tennessee, a declarat: „Acest studiu este una dintre primele investigații care oferă dovezi ale unei legături între durata neregulată a somnului și sincronizarea neregulată a somnului și ateroscleroza.

Menținerea unor programe regulate de somn și reducerea variabilității somnului este un comportament ușor de ajustat în stilul de viață care poate contribui nu numai la îmbunătățirea somnului, ci și la reducerea bolilor cardiovasculare la adulții în vârstă”.

Somnul slab, inclusiv calitatea scăzută, cantitatea anormală și segmentele fragmentate, a fost deja asociat cu bolile de inimă, hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul de tip 2.

Scriind în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au declarat că medicii care își încurajează pacienții să își mențină un somn regulat îi pot ajuta să își reducă riscul de boli cardiovasculare.

Datele sugerează că, în Marea Britanie, aproximativ trei milioane de persoane suferă de ateroscleroză, existând un risc crescut pentru persoanele în vârstă, fumătoare, supraponderale sau inactive din punct de vedere fizic, scrie Daily Mail.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate