News

Cât de des trebuie să schimbi lenjeria la pat? Este obligatoriu. Specialiștii explică ce boli se pot declanșa dacă încalci această regulă

Cât de des trebuie să schimbi lenjeria la pat Este obligatoriu. Specialiștii explică ce boli se pot declanșa dacă încalci această regulă

Lenjeria de pat este un subiect pe care unii oameni consideră că nu trebuie discutat în public, dar este unul care ne afectează pe fiecare dintre noi. Astfel, cât de des ar trebui să o schimbăm?

Cercetările au arătat că publicul nu se poate pune de acord asupra răspunsului. Un nou sondaj efectuat în rândul a 2.250 de adulți din Marea Britanie a constatat o altă divizare.

Aproape jumătate dintre bărbații singuri au declarat că nu-și spală lenjeria de pat timp de până la patru luni la rând, iar 12% au recunoscut că le spală atunci când își amintesc, ceea ce ar putea dura chiar mai mult.

Asta nu e bine deloc„, a declarat pentru Radio 1 Newsbeat Dr. Lindsay Browning, psiholog, specialist în neuroștiințe și expert în somn.

Femeile singure și-au schimbat mai des lenjeria de pat. 62% dintre ele au anunțat că o curăță la fiecare două săptămâni. Cuplurile afirmă că o fac la fiecare trei săptămâni, potrivit datelor unei companii de lenjerie de pat.

Dr. Browning spune că ar trebui să ne schimbăm așternuturile o dată pe săptămână sau cel mult o dată la două săptămâni.

Igiena este un factor important, iar unul dintre motive este transpirația.

„Transpirația intră în cearceafuri, făcându-le nu numai să miroasă dezgustător, ci să devină și murdare”, potrivit doctorului Browning.

Dar nu este vorba doar de transpirație, ci și de celulele moarte ale pielii noastre.

„Dacă nu vă spălați suficient de mult așternuturile de pat, celulele moarte ale pielii se vor acumula în aceste așternuturi”, mai spune ea.

Sună oribil? Este și mai rău. Această acumulare înseamnă că micile creaturi cunoscute sub numele de acarieni se pot hrăni cu aceste celule, provocând disconfort și erupții cutanate.

Experții au dezvăluit o serie de probleme de sănătate care sunt legate de dormitul în lenjeria de pat murdară

Farmacistul Abbas Kanani a declarat pentru Daily Mail: „O igienă adecvată este importantă atunci când vine vorba de somn, deoarece așternuturile murdare pot contribui la alergii, erupții cutanate, astm și pot perturba calitatea somnului”.

„La suprafață, lenjeria de pat poate părea curată, dar poate duce la tot felul de probleme de sănătate dacă nu este schimbată în mod regulat, așa că vă recomandăm să vă schimbați așternuturile o dată pe săptămână”, a avertizat Danielle Mason, șefa departamentului de dezvoltare a produselor de la The Fine Bedding Company.

„Dacă aveți animale de companie sau aveți alergii la acarieni, ar trebui să o faceți la fiecare trei-patru zile pentru condiții optime de somn”, a mai spus ea.

Atât Kanani, cât și Matutyte au fost de acord că faptul de a nu-ți schimba lenjeria de pat pentru prea mult timp poate cauza o mulțime de probleme de sănătate.

”Acarienii pot trăi numai din celulele moarte ale pielii și se pot reproduce rapid. Dacă aveți alergii cutanate care sunt declanșate de acarieni, polen sau alte particule microscopice, spălați lenjeria de pat în apă caldă și acest lucru va ajuta la eliminarea acarienilor și a altor microbi iritanți.

De asemenea, acestea pot înrăutăți mult simptomele astmului, așa că este foarte important să vă păstrați așternuturile curate”, a mai spus Kanani, scrie BBC.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate