Un anumit aliment crește riscul unui accident vascular cerebral și nu numai. Cercetătorii au scos la iveală că acesta crește riscul dezvoltării unei boli cardiace ischemică.
Mâncatul de prea mult zahăr ar putea crește șansele de a suferi un accident vascular cerebral cu 10%, sugerează un studiu. Cercetătorii au evidențiat riscurile pe care le prezintă „zahărul liber”, care este adăugat în principal în alimente, în loc să apară în mod natural, și care se găsește în produse precum băuturile carbogazoase și prăjiturile.
Acesta a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare într-un studiu efectuat pe mai mult de 110.000 de persoane din Marea Britanie, a căror stare de sănătate a fost urmărită în medie timp de nouă ani.
Persoanele care au consumat mai mult zahăr liber au fost mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral sau să dezvolte o boală cardiacă ischemică – o categorie de probleme cardiace, inclusiv atacuri de cord, cauzate de cheaguri de sânge.
O persoană obișnuită din Marea Britanie obține aproximativ 12 % din caloriile zilnice din zahărul liber.
Dar dacă cineva își mărește acest aport cu 5% – de exemplu, prin consumul unui baton mic de ciocolată în plus pe zi – pe baza rezultatelor studiului, riscul de a suferi un accident vascular cerebral ar crește cu 10%.
Acest aport suplimentar a fost asociat cu o creștere de 6 % a riscului de boală cardiacă ischemică.
Profesorul Tim Key, co-autor al studiului de la Departamentul Nuffield de Sănătate a Populației de la Universitatea Oxford, a declarat: „Aceste constatări sugerează că zahărul liber în general, și nu doar băuturile carbogazoase, sunt legate de un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale”,
”Cei care se dau în vânt după dulciuri pot obține zahărul nelipsit din fructe, care este mult mai sănătos”, spune el.
Studiul, publicat în revista BMC Medicine, a analizat persoane de vârstă mijlocie din cadrul studiului UK Biobank, care au fost întrebate cu privire la consumul tipic de alimente și băuturi pe parcursul a 24 de ore.
Aceste chestionare, completate de cel puțin două ori, au fost analizate pentru a determina consumul lor de zahăr liber.
Studiul sugerează că persoanele care înlocuiesc 5 % din caloriile zilnice provenite din zahăr liber cu o cantitate echivalentă de zahăr ne-liber, din fructe și legume, ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral cu 9 %.
Potrivit NHS, adulții nu ar trebui să consume mai mult de 30 g de zahăr liber pe zi, ceea ce echivalează cu aproximativ șapte cuburi de zahăr, scrie Daily Mail.