METEO. După câteva zile care au semănat mai degrabă a primăvară, iată că iarna își intră din nou în drepturi. Deja de vineri seara au început ploi, ninsori, dar și vânt care a accentuat senzația de frig. Temperaturile au scăzut cu peste 10 grade în majoritatea regiunilor, iar răcirea va continua în acest weekend.
Anul 2025, la fel ca și 2023 și 2024 are multe treceri bruște de la cald la frig și va continua în aceeași manieră. Totuși specialiștii spun că recordul pentru cel mai călduros an din istorie nu va fi bătut, acesta fiind înregistrat pentru anul 2024.
„Anul 2024 a fost cel mai călduros an la nivel mondial, întrecând anul 2023 şi în România am avut aceeaşi situaţie, anul fiind iarăşi cel mai călduros, bătând din nou recordul anului 2023. Este ieşit din comun pentru că statistic vobind să ai o asemenea avalanşă de recorduri doborâte an după an e deja foarte îngrijorător”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.
După episodul de vineri de ploi și ninsori, în weekend temperaturile vor scădea în toată țara, vremea va fi rece, dar soarele își va face apariția printre nori, cel puțin temporar, în mai multe zone ale țării.
Sâmbătă, în prima parte a zilei, vor mai fi ceva șanse de ninsoare doar în nordul țării. În restul țării, vremea va fi rece, dar uscată, iar soarele își va face apariția printre nori, anunță meteorologii de la meteoradar.ro.
Maximele vor ajunge în sud până la 6-8°C în sud și sud-est, în timp ce în centru vor rămâne în jurul pragului de 0 grade.
Duminică, temperaturile continuă să scadă ușor, însă vremea rămâne uscată, cu ceva mai mulți nori decât sâmbătă, și posibile șanse de ninori locale în nord.
Nopțile vor fi geroase, cu minime negative în toată țara, de până la -7 grade la Brașov, -4 grade la Timișoara și Iași și -3 la București.
La munte, vremea va fi rece, iar maximele vor rămâne negative. Sâmbătă, în nord, iar, duminică și în restul Carpaților Orientali, vor fi intensificări ale vântului la rafală, de până la 50-70 km/h. Așa că, dacă planificați o excursie la schi sau la săniuș la munte, în acest weekend, îmbrăcați-vă foarte gros.
Directorul ANM, Elena Mateescu a dat și ea ultimele informații despre prognoză și a atras atenție că de sâmbătă vremea se va schimba radical și ne vom apropia de valorile normale pentru această perioadă. După ultimele zile extrem de frumoase, acum vom simți că vine urgia peste România.
„Conform avertizărilor meteorologice emise joi dimineață, începând de vineri dimineață până vineri la prânz, avem cod galben pentru intensificări ale vântului și viscol la munte, intensificări ale vântului cu viteze de 50-60 km/h în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, dar și vestul Olteniei, iar în Carpații Occidentali, vestul Meridionalilor și nordul Orientalilor, la altitudini mari – rafale care pot depăși 70-80 km/h și va fi viscol.
Un al 2-lea cod galben de vineri de la ora 14:00 până vineri seară, la ora 23:00, se referă la intensificări ale vântului, cu viteze de 50-70 km/h, în sudul Banatului, în Transilvania, în Moldova, cea mai mare parte a Olteniei, dar și sud-vestul Munteniei, iar la munte, la altitudini mari, de asemenea, rafale care pot să depășească 70-90 km/h, iar în a 2-a parte a nopții de vineri spre sâmbătă, intensificări ale vântului la cote mai reduse de 40-50 km.Dacă din punct de vedere termic, am atins valori de 19 grade Celsius miercuri, joi în continuare contăm pe o vreme deosebit de caldă, cu valori ce pot atinge 17-18 grade Celsius.
De mâine, mai ales în regiunile intracarpatice, vremea va se va răci considerabil, astfel încât temperaturile maxime nu vor mai depăși valori de 5-6 grade Celsius, în timp ce în sud și sud-est vor mai fi posibile valori de 10-14 drade.
Însă de sâmbătă răcirea va fi de interes în cea mai mare parte a țării, apropiindu-ne de normalul termic al datei din calendar”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.