News

METEO. Vine canicula peste România. Când vom consemna primele temperaturi de coșmar plus disconform termic accentuat. Prognoza ANM actualizată

METEO. Vine canicula peste România. Când vom consemna primele temperaturi de coșmar plus disconform termic accentuat. Prognoza ANM actualizată
19 iun. / 10:57

METEO. Începutul de vară s-a dovedit a fi extrem de capricios și până acum luna iunie a fost una a extremelor. A plouat mult, chiar dacă au fost zile cu temperaturi extrem de ridicate. În multe zile, meteorologii au emis cod galben și din păcate nici inundațiile nu au lipsit din peisaj în mai multe zone ale țării.

Până astăzi, luni, la ora 10.00 a fost în vigoare o nouă avertizare meteo pentru jumătatea estică a țării, unde la nivel local se putea ajunge până la 30-40l/m pătrați.

Elena Mateescu, directorul ANM a explicat ce ne așteaptă în continuare, iar veștile sunt mixte. Se va mai ameliora vremea din punct de vedere al ploilor, însă va fi un disconfort termic accentuat și umiditatea ne va da de furcă. Vom resimți temperaturile ca și cum ar fi 35 de grade, iar asta nu va fi deloc plăcut.

Cum va fi vremea în continuare?

„Vorbim de perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată, averse torențiale, în mod deosebit în Muntenia, local în Moldova, Transilvania, Dobrogea și pe arii restrânse în Maramureș și Oltenia.

Este posibil să mai consemnăm cantități de apă la nivel local de 15-25l/m pătrați, izolat peste 30-40l/m pătrați.

Din punct de vedere termic, de la o zi la alta, o vreme în încălzire, astfel încât în a doua parte a săptămânii, mai precis de joi, chiar vineri, să consemnăm deja primele zile cu temperaturi caniculare.

Aceste cantități mari de precipitații care mai vin și în zilele următoare vin în aceleași zone, pentru că avem imaginile de acolo de unde au fost înregistrate cele mai mari căderi de apă.

Dacă până acum am avut cantități importante, în special în partea de sud-vest, vest, centru, nord-vest a țării, acolo unde mai ales în județele care s-au aflat sub incidența celor două avertizări meteorologice generale de cod roșu, în intervalul 12-16 iunie, când am cumulat cantități care la nivel local, în aceste zone, au înregistrat valori de peste 140-155l/m pătrați sau, începând din 22 mai și până în prezent, valori de până la 255l/m pătrați, reprezentând de două, până la trei ori peste media climatologică a perioadei respective. În aceste zone situația este în ameliorare. De această dată, așa cum menționam, precipitațiile vor fi prezente în jumătatea estică a țării.

Sunt în ameliorare lucrurile ca și arie și extindere, mai ales de la mijlocul săptămânii, când spuneam de interes vor fi temperaturile în creștere, disconfortul termic accentuat, pentru că temperaturile în creștere, asociate și cu gradul mare de umezeală, va face să resimțim cu mult peste 35 de grade, dar fenomenele de instabilitate pe parcursul după-amiezelor cu siguranță vor mai putea fi prezente la nivel local, pentru că atunci când vorbim și de temperaturi ridicate, asociate și cu un grad de mare de umezeală, sunt două ingrediente specifice care mai aduc convecții specifice sezonului în care ne aflăm, averse torențiale însoțite de vijelii și posibile căderi de grindină”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate