METEO. Marți, 3 septembrie s-a înregistrat cea mai caldă dimineață din ultimii 65 de ani. Prima lună de toamnă devine practic a patra lună de vară. În continuare estimările ANM arată că vom avea parte și în următoarele săptămâni de valori termice cu mult peste cele normale. Deja în aproape toată țara a fost caniculă aceste zile.
Conform meteorologilor de la ANM o răcire este anunțată spre finalul săptămânii, când vor fi averse pe arii mai extinse şi descărcări electrice la munte, în centrul, vestul, nordul și estul țării. Începând cu 5 septembrie, temperaturile ar urma să scadă simțitor.
Prognoza ANM până pe 9 septembrie arată că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Antena 3 CNN că această schimbare de vreme, din acest an nu este deloc ușor de suportat în speciale de persoanele de peste 65 de ani.
„În marile aglomerări urbane stresul termic are un efect mai mare asupra sănătății publice. Sunt grupuri vulnerabile oamenii peste 65 de ani, copiii, dar și cei care au boli cronice. Iar dintre cei care au boli cronice cardiovasculare, se pare că femeile sunt mai vulnerabile la stres termic decât bărbații.
Astfel de lucruri ar trebui luate în calcul atunci când se fac strategii pentru sănătatea publică, pentru că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Din păcate, aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea. În acele zone unde avem aceste depășiri foarte mari, normal ar fi să avem sub 20°C, 17-19° ca minimă, dar din păcate, temperaturile, ați văzut, poate să fie chiar cu multe grade mai ridicate.
Din păcate, va trebui să luăm în calcul aceste condiții atunci când vom găsi soluțiile de adaptare. Soluții pe termen scurt sunt legate de sistemele acestea de avertizare și atenționare. Oamenii sunt informați și știu ce trebuie să facă, dar trebuie și măsuri pe termen mediu și lung, să ne programăm altfel activitățile, să fim mai atenți în natură, să nu declanșăm incendii din neglijență.”, a precizat Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.