News

Începe programul „Rabla pentru sobe”. Se dau bani de la stat tuturor celor care vor să le înlocuiască

Începe programul Rabla pentru sobe. Se dau bani de la stat tuturor celor care vor să le înlocuiască

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul „Rabla pentru sobe”, dedicat înlocuirii sobelor vechi din localitățile montane, va începe luni, 31 martie 2025. Astfel, românii care locuiesc în aceste zone vor putea beneficia de un ajutor financiar de până la 10.000 de lei pentru a-și înlocui aparatele de încălzire vechi și mai puțin eficiente.

„Programul începe oficial luni, la ora 10:00. Până la 11 aprilie, primăriile au la dispoziție suficient timp pentru a se înregistra în program și a face legătura cu cei care doresc să beneficieze de acest sprijin”, a transmis Fechet într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Cum funcționează programul și care sunt condițiile

Pentru a accesa fondurile, cetățenii trebuie să se înscrie la primăriile din localitățile lor de reședință. Statul va acoperi până la 70% din valoarea totală a noii sobe și a serviciilor de montaj, iar restul de 30% va fi acoperit de beneficiar.

Programul este destinat locuitorilor din 948 de localități montane din 27 de județe, iar pentru a afla dacă zona în care trăiesc este eligibilă, aceștia pot consulta lista completă disponibilă pe site-urile oficiale ale autorităților locale.

Alegerea sobei și a coșului de fum

În cadrul acestui program, vor fi finanțate aparatele de încălzire care funcționează pe bază de combustibil solid, precum lemnul, peleții sau brichetele. De asemenea, beneficiarii pot solicita ajutor și pentru achiziționarea unui coș de fum modern, ceramic sau metalic cu perete dublu, care să îndeplinească standardele de siguranță și performanță.

Programul include și costurile pentru serviciile de instalare și montaj ale sobei și coșului de fum, pentru a asigura o funcționare corectă și eficientă a noilor sisteme de încălzire.

Clarificări privind miturile despre interdicțiile UE

Ministrul Mediului a ținut să clarifice și o informație eronată care circulă în spațiul public, potrivit căreia Uniunea Europeană ar vrea să interzică utilizarea sobelor pe lemne.

„Nu este adevărat! Uniunea Europeană nu vrea să interzică sobele tradiționale. Ce ne dorim este să îmbunătățim eficiența acestora. Cu un randament mai bun, în loc de trei căruțe de lemne, veți folosi doar una, ceea ce înseamnă economii semnificative pentru viitorii beneficiari”, a explicat Fechet.

Astfel, programul „Rabla pentru sobe” vine ca un sprijin pentru românii din zonele montane, contribuind atât la protecția mediului, cât și la reducerea costurilor de încălzire.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate