News

Facultatea din România considerată ca fiind cea mai scumpă. Taxa anuală poate depăși 5.000 de euro pentru cei care vor să studieze aici

Facultatea din România considerată ca fiind cea mai scumpă. Taxa anuală poate depăși 5.000 de euro pentru cei care vor să studieze aici
Foto: georgetown.edu

Elevii care vor să dea la facultate trebuie să știe că sunt anumite instituții de învățământ superior în care tarifele pot fi unele destul de mari.

În România, cele mai scumpe facultăți sunt, de obicei, cele care oferă programe de învățământ în domenii de specialitate sau care sunt parte din universități de prestigiu, unde taxele de școlarizare sunt mai mari.

Într-adevăr, există și șansa ca unii elevi să primească bursă la admitere, astfel încât nu vor fi nevoiți să plătească taxele. Cine nu reușește însă să facă acest lucru va avea de achitat sume uriașe.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași – Facultățile de Medicină, Farmacie și Stomatologie sunt printre cele mai costisitoare, cu taxe anuale care pot ajunge la câteva mii de euro, în funcție de specializare.

De exemplu, taxele pentru Facultatea de Medicină pot varia între 4.000 și 6.000 de euro pe an pentru studenții internaționali sau cei care nu beneficiază de locuri bugetate.

La cât ajunge taxa anuală pentru Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București se află și ea în clasament. Taxele pentru programele de arhitectură pot ajunge, de asemenea, la 3.000 – 4.000 de euro pe an pentru studenții care plătesc taxe.

Universitatea din București, Facultatea de Drept poate fi de asemenea o alegere destul de ”scumpă”. Dreptul este un domeniu de interes mare, iar taxele de școlarizare la această facultate pot depăși 2.500 de euro pe an, în funcție de programul ales și de statutul studentului.

Facultățile de Inginerie și cele de tehnologie, în special pentru domeniile care necesită laboratoare și echipamente speciale, pot avea taxe mai mari, de până la 3.000 de euro pe an pentru studenții care nu beneficiază de locuri bugetate.

În general, taxele pentru studii de licență la facultățile de top din România sunt mai mari pentru studenții care nu sunt finanțați de la bugetul statului, dar variază semnificativ în funcție de domeniu și de universitate.

De asemenea, există și universități private, unde taxele pot ajunge la sume și mai mari, în special pentru domenii precum medicina, dreptul, arhitectura sau afaceri.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate