News

Ești pensionar sau plătești activ contribuții de sănătate? S-ar putea să nu mai poți beneficia de nimic. Sunt probleme mari la CNAS! Ce se va întâmpla cu milioane de pacienți

Ești pensionar sau plătești activ contribuții de sănătate S-ar putea să nu mai poți beneficia de nimic. Sunt probleme mari la CNAS Ce se va întâmpla cu milioane de pacienți

Sunt probleme la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Președintele Valeria Herdea a scos la iveală care este situația fondurilor disponibile. Aceasta a mai evidențiat și deficitul iminent de personal medical.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a dezvăluit în cadrul unei dezbateri organizate de Profit.ro că fondurile disponibile în sistem sunt suficiente doar pentru primele nouă luni ale anului, lăsând ultimul trimestru neacoperit.

„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat Herdea.

În lumina acestei situații, CNAS caută soluții pentru a gestiona eficient resursele și a reduce pierderile din sistem. Herdea a subliniat importanța promovării prevenției pentru a reduce costurile și a îmbunătăți prognosticul sănătății populației. Mai mult, a menționat că este în curs de demarare un proiect interinstituțional pentru verificarea eficienței activității furnizorilor de servicii medicale, implicând Ministerul Finanțelor, Colegiul Medicilor din România și alte instituții relevante.

Deficitul iminent de personal medical

Un alt aspect critic semnalat de președintele CNAS este deficitul iminent de personal medical. Herdea a atras atenția că aproximativ jumătate dintre cei care lucrează în sectorul sănătății vor ieși la pensie în următorii 4-6 ani, ceea ce ar putea agrava problema deficitului de personal.

„Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. (…) 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane, ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale”, a explicat Herdea.

În acest context, Herdea a subliniat că este necesară o reformă profundă în sistemul de sănătate. Creșterea salariilor nu va aduce îmbunătățiri semnificative fără reforme structurale.

„Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile. (…) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat – asigurator nu o să facem reformă. A vorbi despre contractul asigurat – asigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment. Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. (…) Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului”, a subliniat Valeria Herdea.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate