News

Cum se vor calcula pensiile pentru toți românii care vor ieși la pensie în viitor, potrivit noii legi? Anunț de maximă importanță pentru toți angajații din acest moment

Cum se vor calcula pensiile pentru toți românii care vor ieși la pensie în viitor potrivit noii legi Anunț de maximă importanță pentru toți angajații din acest moment

Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem și vine cu o serie de modificări și pentru viitori pensionari, actuali angajați la stat sau la privat. Știm deja că pe 1 septembrie 2024, în urma recalculării aproximativ 70% dintre cei retrași din câmpul muncii vor primi bani în plus.

Pe lângă acest lucru, au apărut destul de multe elemente de luat în calcul atunci când se stabilește clar vechimea în muncă. Este foarte important numărul anilor luați în considerare pentru pensie fiindcă de asta depinde suma finală pe care o va primi oricine după ce pune punct carierei.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuție egală să fie pensie egală, încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalității prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câți copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, spunea fostul ministru al Muncii Marius Budăi la România TV la sfârșitul anului trecut.

Ce perioade noi vor fi considerate vechime în muncă

Acesta a explicat că începând cu 1 septembrie 2024, când se vor calcula pensiile vor fi luate în considerare și perioadele necontributive asimilate care constau în studii universitare, stagiu militar, concediu medical, șomaj, deportare, prizonierat sau detenție politică. Acest lucru îi ajută atât pe pensionari, dar și pe cei care se vor pensiona în viitor.

”Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, universitate, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru. Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, necontributive asimilate, și punctele de stabilitate. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei.

Pentru ca acestea să fie luate în calcul, trebuie să am un stagiu de cotizare de minimum 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat și actualul ministru al Muncii Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate