News

Cum se manifestă lipsa vitaminei D. Ce alimente trebuie să consumi pentru absorbția ei

Cum se manifestă lipsa vitaminei D. Ce alimente trebuie să consumi pentru absorbția ei
31 mart. / 14:13

Vitamina D este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Ea este de asemenea o vitamină unică, fiind produsă chiar de către pielea, în urma expunerii la lumina naturală a soarelui.

De asemena, vitamina D este cea care te sută să ai oase puternice și contribuie la absorbția calciului care la rândul său este esențial pentru dezvoltarea, dar și menținerea oaselor sănătoase.

Vitamina D favorizează vindecarea când vine vorba fracturi și de asemenea, are legătură și cu starea noastră de bine, astfel că lipsa vitaminei D poate avea simptome destul de neplăcută.

Ce simptome ai în cazul în care ai deficit de vitamina D? În cazul adulților, unele semne pot fi neclare și tocmai din acest motiv, ajungem să dăm vina poate pe stresul cotidian, sau pe alte lucruri.

Oboseala este primul simptom al lipsei de vitamina D din organism. La el se mai adaugă slăbiciunea musculară, precum spasme, dar și crampe musculare, dar și durere osoasă.

De asemenea, în unele cazuri, lipsa vitaminei D poate duce la tulburări de dispoziție, iar de aici poate apărea chiar și depresia, o boală destul de gravă.

Alimentele bogate în vitamina D

Cum ajutăm corpul nostru să producă vitamina D? Există trei metode. Prima dintre ele este expunerea la soare, circa 15-20 de minute de cei puțin trei ori pe săptămână.

De asemenea, vitamina D o mai putem lua și din suplimente alimentare, dar și din alimente, iar cea din urmă ar fi cea mai bună soluție.

Care sunt alimentele bogate în vitamina D? În primul rând peștele, precum somonul, care este și destul de gras. Nu doar că are vitamina D, dar și alte vitamine și minerale esențiale pentru organism.

Și păstrăvul este bogat în vitamina D, la fel ca și tonul fie el proaspăt, fie cel de la conservă. De asemena, peștele oceanic halibut conține și el o mare cantitate de vitamina D.

Vitamina D o mai putem lua din cereale la micul dejun, ciuperci, dar și lapte, fie el el de soia, de migdale, ori lapte de capră sau de vacă. Și ouăle sunt bogate în vitamina D, în special gălbenușul, așa că nu ezita să le consumi la micul dejun.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate