News

Comisia Europeană, anunț de ultimă oră. Data la care România și Bulgaria pot intra în Schengen. Ce va face Austria

Comisia Europeană anunț de ultimă oră. Data la care România și Bulgaria pot intra în Schengen. Ce va face Austria
01 iun. / 18:57

Aderarea României la Spațiul Schengen era dată ca sigură în luna decembrie a anului trecut. Problemele păreau să vină doar din Olanda, dar acolo lucrurile au fost parțial rezolvate. Surpriza neplăcută a venit din Austria, care s-a opus vehement, deși până acum niciodată nu a comentat pe acest subiect.

Cancelarul austriac a folosit tema migrației și a blocat atât România, cât și Bulgaria. Mai mult, a părut foarte greu de convins și pentru viitor, iar spațiul Schengen devenea un vis îndepărtat pentru ambele țări.

Acum Comisia Europeană a anunţat, pe contul oficial de Twitter, că cele două state care au primit vot negativ în decembrie 2022 sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi vor fi demarate procedurile pentru aderare în cel mai scurt timp posibil.

„Colaborăm îndeaproape cu Preşedinţia Consiliului pentru ca o decizie să fie luată cât mai curând posibil”, anunţă Comisia Europeană, potrivit RFI.ro. Așdar o dată estimativă nu a fost dată, dar acest lucru ar trebui să se întâmple până la finalul lui 2023.

Comisia Europeană insistă pentru aderarea României la spațiul Schengen

„Comisia face apel încă o dată la Consiliu să întărească unitatea europeană și să permită României și Bulgariei să adere deplin la Schengen”, precizează una din cele șapte priorități-cheie transmise de Comisia Europeană (CE) ca bază a discuțiilor care vor avea loc în Consiliul Schengen în 8 iunie.

Anunţul Comisiei Europene a fost făcut chiar de Ziua Românilor de Pretutindeni şi înaintea importantului Consiliu JAI pe Schengen programat pentru data de 8 iunie. Așadar sunt semne bune pentru România și Bulgaria, dar Austria încă nu s-a exprimat pozitiv pe subiect. Deci problemele sunt departe de a fi rezolvate.

Rămâne de văzut ce vor reuși oficialii români și bulgari să negocieze pe 8 iunie.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate