News

Atenție mare pensionari! Am aflat ce pensii primiți din ianuarie 2024. Nu este cum ați fi crezut și cum s-a anunțat insistent

Atenție mare pensionari Am aflat ce pensii primiți din ianuarie 2024. Nu este cum ați fi crezut și cum s-a anunțat insistent

Se majorează pensiile de la 1 ianuarie 2024. Ce pensii vor încasa însă pensionarii cu adevărat? Știm deja că este vorba despre o majorare de 13,8%.

Deși este clară majorarea, pensionarii poate nu își dau seama cât de mulți bani primesc în plus începând cu luna ianuarie 2024. Iată însă care e adevărul.

Un pensionar care încasează o pensie de 1.785 lei și beneficiază de o majorare de 13,8% primește 246 de lei. Cu alte cuvinte, e vorba de aproape 8 lei pe zi.

Totuși, e bine ca pensionarii să ia în calcul mai multe aspecte. Economiștii au tras un semnal de alarmă și spun că în ciuda faptului că pensiile vor fi majorate, efectele nu se vor vedea.

Mai exact, creșterea se va face cu rata inflației. Iar asta o să se simtă atunci când vorbim de cumpărături, dar și alte cheltuieli de anul viitor.

Cristian Păun, analist economic, spune că puterea de cumpărare ar putea fi mai mare, iar pensionarii ar putea avea de pierdut. Cum e posibil așa ceva?

Adevărul despre majorarea pensiilor

„În primul rând, aceste majorări, dacă ne referim la pensii, sunt absolut normale și din punctul meu de vedere sunt oarecum insuficiente, pentru că rata inflației a fost într-adevăr de vreo 16,7%.

A fost un ritm de creștere a salariului mediu net brut ca fiind negativ și a mai tras în jos această majorare, dar de fapt, ca putere de cumpărare, pensionarii pierd. De la 1 ianuarie, le crește pensia, dar doar cu 13,7%, și nu cu 16,7% cât a fost inflația în 2022, ca să nu mai spunem că inflația în 2023, cel puțin pe zona pensionarilor, eu zic că se apropie mai degrabă de 10%.

Deci pensionarii au pierdut undeva la un sfert din puterea lor de cumpărare şi fără această majorare de la 1 ianuarie, mie mi se pare că li se face o foarte mare nedreptate”, a spus economistul Cristian Păun, la Antena 3.

El a vorbit și despre majorarea salariilor, adăugând că o ”creștere din pix” este iluzorie, având în vedere actuala situația economică din țară.

„Economia trebuie să înflorească și trebuie să aducem investitori noi în economia românească care să se bată pe cei care sunt angajați în economia reală. Doar așa putem crește sănătos salariile.

Această creștere din pix este iluzorie, adică să te apuci tu să crești salariul minim cum vrei tu, ca Guvern. Nu e în regulă să faci asta, salariul fiind un preț al pieței muncii, rezultatul cererii și al ofertei de muncă din piață”, a spus Cristian Păun, analist economic, luni, la Antena 3 CNN.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate