News

Angajații care vor primi obligatoriu câte 1000 de lei în plus la salariu de la 1 martie 2025. Lor nu li se aplică legile austerității

Angajații care vor primi obligatoriu câte 1000 de lei în plus la salariu de la 1 martie 2025. Lor nu li se aplică legile austerității
Sursa: spynews.ro

Ordonanța trenuleț adoptată la finalul anului 2024 a impus înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor, acest lucru însemnând și blocarea sporurilor. Dar iată că pas cu pas apar și excepțiile. După ce judecătorii CCR au dispus ca pensiile speciale să nu mai fie impozitate de la 1 martie și să crească în medie cu încă 1.600 de lei, în timp ce restul vor rămâne așa cum sunt, acum și 5.000 de angajați de la stat vor primi câte 1050 lei în plus la salariu.

Cei de la Metrorex au declanșat marți, 12 februarie greva de avertisment, amenințând cu cea generală, care ar fi provocat un haos de neimaginat în Capitală.

După aproximativ o oră şi jumătate de negocieri s-a decis ca angajații Metrorex să fie scutiţi de la prevederile Ordonanţei Trenuleţ și să primească majorarea de salariu de 1050 de lei net, promisă la finalul anului trecut, atunci când s-a semnat şi un nou contract colectiv de muncă.

Angajații vor mai primi și tichete de masă

După greva de marți și negocierile intense, angajaţii vor primi şi acele tichete de masă, norme de hrană în valoare de 30 de lei pe zi.

Miercuri are loc o ședință a Consiliului de Administrație pentru a se stabili exact condițiile în care ar putea să fie acordate aceste creșteri salariale.

În paralel, Metrorex se confruntă și cu un val de concedii medicale ale unor mecanici. Marți, conform sindicaliștilor, au fost patru trenuri anulate pe M2, cea mai aglomerată magistrală a Bucureștiului, acolo unde a fost haos, iar trenurile au neîncăpătoare pentru fluxul de oameni, la ore de vârf.

Liderul sindicatului de la Metrou, Marian Artimon, consideră că anumite prevederi din aşa-numita Ordonanţă Trenuleţ nu se pot aplica şi la instituţia pe care o reprezintă.

„Am spus foarte clar că anumite prevederi din Ordonanţa 156 nu se aplică la Metrou. Discuţiile au fost că în corpul acestei ordonanţe există soluţii pentru a se respecta contractul colectiv de muncă, având în vedere că el a fost semnat în noiembrie şi ordonanţa nu are caracter retroactiv. Am dovedit încă o dată cum s-a ajuns la această sumă, o explicasem foarte clar şi în noiembrie, dar nu ştiu de ce s-a înţeles. Acum toată lumea pleacă la serviciu să îşi facă temele, astfel încât mâine la ora 14:00 este un consiliu de administraţie şi acolo se va discuta la un punct şi despre soluţiile pentru a se respecta aplicarea CCM. De fapt, a se respecta legea, statutul personalului feroviar.”, a spus acesta.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate