Guvernul României a introdus noi condiții pentru acordarea primelor de carieră didactică și profesională, printr-o decizie ce leagă finanțarea acestora de fondurile externe nerambursabile.
Ministrul Educației, Daniel David, a explicat că aceste prime, destinate profesorilor și personalului auxiliar din învățământ, ar putea fi alimentate doar dacă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) obține finanțare de la Comisia Europeană.
Primele de carieră au fost obținute de sindicatele din educație în urma grevei generale din mai-iunie 2023. Ca urmare, Guvernul a aprobat acordarea acestor sume prin Ordonanța de Urgență 58/2023, ulterior transformată în Legea 249/2024.
Ordonanța „trenuleț”, adoptată la finalul anului 2024 pentru reducerea deficitului bugetar, a impus restricții privind finanțarea cardurilor pentru aceste prime.
Astfel, spre deosebire de prevederile anterioare care garantau finanțarea fără restricții până cel puțin în anul școlar 2026-2027, noile reglementări stabilesc că primele vor fi acordate doar dacă fondurile necesare sunt integral decontate din surse externe.
Conform MIPE, valoarea totală estimată a acestor drepturi se ridică la 2,12 miliarde de lei. Cadrele didactice urmează să primească prime de 1.500 de lei, iar personalul nedidactic 500 de lei, dar plățile depind de obținerea finanțării europene.
”Pe anul 2023-2024, cred că ar fi trebuit alimentate, în sensul că dacă sunt probleme, ar trebui să știm punctual. S-ar putea să fi scăpat sau unele școli să nu fi trimis informațiile sau unele instituții să nu fi trimis informațiile. Pentru viitor însă, lucrurile sunt gândite în altă logică: cardurile vor fi alimentate doar în condițiile în care Ministerul Fondurilor Europene obține acești bani de la comisie (Comisia Europeană – n.r.) pentru a susține aceste activități din fonduri europene”, a dat asigurări Daniel David.