Hidroelectrica a anunțat majorarea tarifelor pentru consumul de energie electrică, care va intra în vigoare pe 1 aprilie. Compania explică această ajustare de prețuri ca fiind necesară din cauza creșterii costurilor de producție și a scăderii producției de energie, influențate de secetă.
Hidroelectrica face referire la inflația generală din România, care a fost în continuă creștere între 2022 și 2025.
Cu toate acestea, compania subliniază că, în ciuda creșterii tarifelor, oferta sa rămâne cea mai avantajoasă de pe piața de energie electrică din România.
Marian Fetița, director financiar al Hidroelectrica, a explicat că majorarea tarifelor este o consecință a unei creșteri semnificative a portofoliului de consumatori ai companiei, care a ajuns la aproximativ 500.000 de consumatori casnici, precum și a unui portofoliu considerabil de clienți non-casnici.
„Această majorare a noastră pe care am anunțat-o și care a produs o reverberație extraordinară în piața de energie… am analizat evoluția portofoliului de furnizare, care în ultimii doi ani a cunoscut o creștere fulminantă, mult peste așteptări și care, în același timp, ne-a produs probleme serioase în a putea manageria un asemenea portofoliu. La momentul acesta, am ajuns la aproximativ 500.000 de consumatori casnici, la care se adaugă și un portofoliu semnificativ cantitativ de clienți non-casnici”, a explicat Marian Fetița, director financiar al Hidroelectrica.
Această creștere a portofoliului a generat dificultăți în gestionarea eficientă a acestuia. Astfel, Hidroelectrica a decis ajustarea prețurilor pentru a face față provocărilor financiare, dar și pentru a menține poziția de lider pe piața energetică din România.
Noua tarife vor varia în funcție de consumul lunar și de zona de distribuție, fiind între 1,04 și 1,12 lei pe kilowatt, pentru consumatorii casnici mici și semnificativi (cei care consumă mai mult de 300 kWh pe lună). Prețurile variază și în funcție de distribuitorul de energie.
„Am decis, din cauza problemelor pe care Hidroelectrica le-a avut în linie de hidrologie în anul 2024, precum și a inflației generale a României, care între 2022 și 2025 a fost într-o continuă creștere, că trebuie să ajustăm aceste prețuri, menținând în continuare cea mai bună ofertă din România.
Atât pentru consumatorii casnici mici, cât și pentru cei semnificativi, considerați astfel conform Ordonanței 27, adică pentru consumuri de peste 300 kWh lunar, în funcție de zona de distribuție, deoarece tarifele diferă în funcție de distribuitor, consumatorii vor plăti între 1,04 și 1,12 lei pe kilowatt”, a mai spus oficialul.
Karoly Borbely, președintele directoratului Hidroelectrica, a subliniat că majorările tarifare sunt cauzate de mai mulți factori, printre care se numără costurile de producție, cheltuielile operaționale și scăderea producției hidroelectrice, provocată de hidraulicitatea deficitară.
De asemenea, inflația constantă din ultimii ani a avut un impact semnificativ asupra prețurilor, iar prețurile la Hidroelectrica nu au fost ajustate din 2022. Un alt factor important care influențează prețurile este dezvoltarea surselor regenerabile și creșterea numărului de prosumatori, care generează dezechilibre în sistemul energetic.
„Sunt implicații asupra costurilor de producție, sunt diverse cheltuieli care generează o presiune mare asupra prețurilor. Vedem foarte bine că sunt ani în care hidraulicitatea este deficitară, iar producția mai scăzută pune automat presiune pe costuri.
În ultimii 2-3 ani, inflația a crescut constant, iar prețurile la Hidroelectrica nu au fost majorate din 2022. În plus, noile dezvoltări de surse regenerabile și creșterea numărului de prosumatori generează dezechilibre în sistemul energetic”, a spus Karoly Borbely, președintele directoratului Hidroelectrica.