Economie

Se dau câte 700 de lei de la stat în fiecare lună acestor români! Trebuie depusă cerere, însă este nevoie să îndepliniți o condiție de bază

Se dau câte 700 de lei de la stat în fiecare lună acestor români Trebuie depusă cerere însă este nevoie să îndepliniți o condiție de bază
21 mai / 10:57

Un nou proiect de lege care are la bază creșterea natalității este pe punctul să se aplice, după ce a fost adoptat în Senat în urmă cu aproximativ două luni. Mai mulți parlamentari au propus ca părinții să încaseze bani pentru alocația copilului chiar din ziua în care se naște și nu din următoarea lună, cum se întâmplă acum.

Suma care ar trebuie să le intre în conturi acestor români este de aproape 700 de lei, mai exact 683 de lei. Politicienii vor ca dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească așadar încpând cu prima zi de viaţă a copilului.

Pentru a primi banii, părinții trebuie să depună cerere, iar suma le va intra în conturi în luna următoare, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii documentului respectiv.

Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective. Legislația actuală prevede că „dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.

După cum evidențiază inițiatorii, măsura este necesară, deoarece, „în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.

La ce valoarea se ridică alocațiile pentru copii în prezent

În momentul de față, alocațiile de stat pentru copii sunt în valoare de:

  • 683 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 277 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 683 de lei – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

Începând cu acest an, valoarea alocației pentru copii se indexează anual în conformitate cu rata medie a inflației. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial, însă este doar o chestiune de timp până la îndeplinirea tuturor formalităților.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate