News

Se închid Banca Transilvania și Raiffeisen Bank? Sunt acuzații grave la adresa celor două bănci. Toți clienții trebuie să fie informați de acum ce se întâmplă

Se închid Banca Transilvania și Raiffeisen Bank Sunt acuzații grave la adresa celor două bănci. Toți clienții trebuie să fie informați de acum ce se întâmplă

Se închid Banca Transilvania și Raiffeisen Bank? Mulți clienți se întreabă asta, având în vedere neregulile descoperite de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Ce s-a întâmplat? ANPC a sancționat 11 bănci pentru practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor. În ceea ce priveștev valoarea amenzilor, aceasta s-a ridicat la 550.000 de lei.

De asemenea, în urma controlelor demarate, băncile vor emite noi grafice de rambursare a creditelor. Și totuși care sunt băncile vizate? În primul rând Banca Transilvania și Raiffeisen Bank.

Din lista celor 11 bănci amendate de ANPC mai fac parte însă și ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, dar și BRD Groupe Societe Generale.

Ce nereguli s-au mai descoperit? Directorul ANPC a dat câteva explicații în acest sens, astfel încât fiecare client în parte să cunoască situația.

„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a declarat pentru Agerpres directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Ce spun băncile după ce au fost amendate de ANPC

Trebuie spus și că amenzile date de ANPC vin după ce autoritatea a realizat o serie de verificări ale modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani.

Ce spun băncile despre amenda primită și despre regulile descoperite? Fiecare instituție bancară în parte are scenariul ei. Spre exemplu, una dintre bănci spune că acest subiect produce prejudicii sistemului bancar.

„Considerăm că interpretările apărute în spaţiul public pe acest subiect pot produce prejudicii grave la adresa întregului sistem bancar şi pot conduce – chiar fără intenţie – la dezinformarea opiniei publice şi la deteriorarea nefondată a relaţiilor dintre clienţi şi bănci. Astfel de situaţii au drept consecinţă, din păcate, scăderea predictibilităţii şi creşterea riscurilor privind activitatea de creditare în România. Nu mai puţin important este faptul că, eforturile de educaţie financiară întreprinse de comunitatea bancară pot fi îngreunate de astfel de interpretări, în condiţiile în care sistemul de creditare este transparent, reglementat prin legislaţia existentă, care este respectată de către toate băncile”, se arată în comunicat într-un comunicat.

De asemenea, instituțiile bancare mai spun și că toate aspectele vor fi lămurite, astfel încât fiecare parte implicată în această situație să facă o alegere cât mai corectă.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate