Economie

La ce vârstă te poți pensiona în funcție de locul de muncă actual și câți bani vei primi apoi de la Casa de Pensii? Poți afla foarte simplu, în mai puțin de un minut

La ce vârstă te poți pensiona în funcție de locul de muncă actual și câți bani vei primi apoi de la Casa de Pensii Poți afla foarte simplu în mai puțin de un minut
24 mai / 22:32

Vârsta de pensionare este una dintre problemele majore în România. Sunt unele categorii sociale care au dreptul să iasă destul de rapid la pensie, astfel că de exemplu magistrații renunță la job chiar și la 40 de ani. Ulterior ei revin în câmplul muncii ca avocați, dar primesc și indemnizație de la stat.

La ce vârstă te poți pensiona în funcție de locul de muncă este o curiozitate a multor români. Vârsta standar de pensionare va fi de 66 de ani și pentru bărbați și pentru femei în curând, dar desigur depinde de foarte mulți factori.

Așadar dacă sunteți interesați puteți afla foarte simplu când vă puteți pensiona. Durează mai puțin de un minut. Tot ce trebuie să faceți este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

Cum puteți afla ce pensie veți primi când vă retrageți din câmpul muncii

Câți bani veți primi la pensie? Ei bine, dacă sunteți o categorie favorizată, nu prea contează cât ați cotizat la stat. De exemplu, magistrații sau militarii primesc pensii militare foarte mari, chiar dacă se retrag din câmpul muncii foarte devreme.

Pentru ceilalți, însă contează valoarea punctului de pensie care s-a majorat de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, urmând ca începând cu anul 2024, valoarea să crească cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

De asemenea, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate