Economie

Bagi benzină sau motorină de la aceste stații OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil sau Mol? Mașina va consuma mai mult. Ce trebuie să știe toți românii

Bagi benzină sau motorină de la aceste stații OMV Petrom Rompetrol Lukoil sau Mol Mașina va consuma mai mult. Ce trebuie să știe toți românii
Photo by sippakorn yamkasikorn on Unsplash

Începând cu 1 iunie s-a schimbat legea. Mai exact Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care se impune o regulă nouă. De acum înainte benzina şi motorina vândute în România, fie că se găsește la OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil sau Mol  trebuie să conţină obligatoriu biocarburanţi. Prevederea este impusă de Uniunea Europeană și are drept scop reducerea emisiilor de CO2.

Așadar, de acum benzina şi motorina va conține minim 8% şi, respectiv 6,5% biocarburanţi. Măsura este obligatorie se aplică pentru ca ţara noastră să îşi poată respecta, ca stat membru al Uniunii Europene, pe de o parte obligaţia de reducere a gazelor cu efect de seră dar și ținta de folosire a minimum 10% energie din surse regenerabile, pentru toate formele de transport.

Odată cu apariția biocombustibililor în stațiile de carburanți din România, începând cu 1 iunie, este posibil ca oamenii să cheltuiască mai mult pe combustibil. Așadar fie că alimentați la OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil sau Mol, lucrurile vor sta la fel.

Acest lucru este însă inevitabil, deoarece este o parte a planului de reducere a emisiilor de CO2 inițiat de Comisia Europeană. Mai multe state membre ale Uniunii Europene folosesc deja bioetanol în stațiile publice de carburanți.

O parte proastă este legată de faptul că mașinile alimentate cu acest fel de combustibil vor consuma mai mult, deoarece autoturismele au nevoie de mai mult biocombustibil decât benzina convențională pentru a parcurge aceeași distanță.

Unde se găsește astăzi cea mai ieftină benzină și motorină din România

Mai mult decât atât, există posibilitatea ca unele vehicule mai vechi să nu mai fie la fel de fiabile, deoarece mașinile cu biocombustibili sunt mai predispuse la defecțiuni. Dar acesta este prețul reducerii nivelului de CO2, cel puțin în Europa, potrivit adevarul.ro.

Deși de la 1 iunie a intrat în vigoare aceste OUG, în România prețurile nu au sărit în aer, dimpotrivă. Benzina standard, cea mai ieftină costă 6,46 lei și se înregistrează la o singură stație Petrom din București, care se găsește pe Str. Dr. Herescu Petre, sector 5. Celelate OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil sau Mol au prețuri mai mari care se situează între 6,47 lei și 6,64 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,92 lei și 7,29 lei. Cea mai ieftină motorină standard costă 6,46 lei și se găsește la o stație Petrom din București, mai exact Str. Dr. Herescu Petre, sector 5. Prețul maxim al motorinei ajunge la 6,57 lei.

Așadar deși mult timp motorina a fost mai scumpă decât benzina, acum a ajuns să aibă un preț egal.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate