Economie

Ai contract cu ENEL, ENGIE, Hidroelectrica sau Electrica Furnizare? Se schimbă prețurile la energie. Cât vor veni facturile la curent și gaze în perioada următoare

Ai contract cu ENEL ENGIE Hidroelectrica sau Electrica Furnizare Se schimbă prețurile la energie. Cât vor veni facturile la curent și gaze în perioada următoare
07 iun. / 16:02

Liberalizarea pieței de energie a venit cu multe probleme pentru consumatori. Prețurile au sărit în aer, iar românii nu și-ar fi putut achita facturile dacă Guvernul nu ar fi intervenit pentru a plafona tarifele. ENEL, ENGIE, Hidroelectrica, E.ON, Electrica Furnizare sau oricare alt furnizor, toți au același regim.

Doar că acum Comisia Europeană le cere autorităților din țara noastră să renunțe la acest sprijin acordat populației. Situația este mai complicată decât pare. În momentul de față, prețul la gaze și curent pe piața liberă este foarte scăzut, deci dacă furnizorii ar respecta regulile, ar trebui să plătim mult mai puțin la facturi. Doar că majoritatea clienților au semnat pentru tarife destul de mari, așa că degeaba au scăzut prețurile pe piață.

Asta înseamnă profituri mult mai mari pentru companii precum ENEL, ENGIE, Hidroelectrica, Electrica Furnizare sau oricare alt jucător din acest domeniu.

Ce se va întâmpla cu facturile românilor la energie

26 de euro este metrul cub de gaz pe piața liberă în preznet, în condițiile în care, în iarnă, era și de 500 de euro/mc. Chiar dacă prețul de achiziție este și de 15 ori mai mic, nici firmele și nici populația nu pot renegocia prețurile din contracte pentru că legea prevede că prețurile sunt plafonate până în martie 2025. Ceea ce înseamnă că diferența e suportată tot de stat, ca și atunci când prețurile erau mari.

Situația este chiar mai elocventă la energia electrică, unde prețul de vânzare a scăzut la câteva zeci de euro/kwh de la 1000 de euro/kwh. Însă plafonul a rămas același, 68 de bani/kwh, 80 de bani și 1,3 lei, conform Antena3 CNN.

Deja Comisia Europeană a cerut Guvernului să revizuiască plafoanele la energie și gaze iar surse din Guvern spun că specialiștii din ministere lucrează la un act normativ prin care să se renunțe la plafonul la energie electrică pentru firme iar pentru populație să fie scăzut.

Însă problema principală este la consumatorii industriali, marii consumatori, care ar putea achiziționa curent electric la preț de câțiva cenți, dar plătesc tariful de 1,3 lei/kwh.

O decizie urmează să fie luată săptămâna viitoare în privinta tarifului pentru populație, dar este cert că pentru consumatorii industriali se renunță la plafon.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate