În România sunt peste 3 milioane de abonați ai companiei de energie ENEL. Chiar dacă în curând acțiunule vor fi preluate de grecii de la PPC, cel puțin pentru o perioadă regulile vor rămâne aceleași. Și dacă nu doriți să aveți facturi la curent mai mari decât este cazul, atunci ar fi bine să țineți cont de câteva sfaturi importante.
Specialiștii recomandă trimiterea indexului în fiecare lună și asta pentru ca ENEL sau orice alt distribuitor de energie să vă trimită factura corectă, în funcție de cât ați consumat. În caz contrar sunt mari șanse să plătiți bani în plus, pe care s-ar putea să nu-i mai recuperați.
Într-adevăr, ENEL sau orice altă companie de energie citesc contoarele clienților, dacă sunt accesibile la fiecare trei luni pentru regularizare, însă nu trebuie uitat că prețul este acum plafonat. Dacă nu trimiteți indexul, atunci calcul sumei facturate se va face pe baza estimărilor.
Regulile de plafonare sunt că dacă ați consumat mai puțin, veți avea un preț mai mic, care va crește în cazul în care consumul depășește anumite valori. Iar ENEL poate estima un consum mai mare decât cel real, iar facturile vor fi automat mai mari.
„Citirea și transmiterea periodică a indexului la electricitate sau gaze naturale, în perioadele dedicate, te ajută să plătești exact cât consumi și să îți administrezi consumul, așa cum îți dorești, în funcție de nevoile tale.
Transmiterea indexului, denumită și “Autocitire” ne ajută pe noi, furnizorul tău, să emitem facturile periodic, pe baza consumului tău real”, transmite ENEL.
”În plus, este un serviciu gratuit pentru toți clienții Enel, iar intervalul de transmitere periodică a indexului îl identifici ușor pe orice factură de-a ta”, mai menționează compania, pe site-ul propriu.
În cazul în care indexul nu este trimis, factura se va emite în urma convenției de consum încheiate între client și furnizor. Prin aceasta se estimează și se agreează, de comun acord, cantitatea de energie pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care clientul nu transmite indexul către acesta. Convenția de consum se aplică atât în cazul clienților casnici cât și în cazul funcțiilor non-casnici și este partea integrantă din contractul cu furnizorul tău de energie electrică”, mai transmite compania.