Travel

Turism Express. Industria turismului: optimism și tendințe emergente

Turism Express. Industria turismului optimism și tendințe emergente
Daniel Bulin, lect. univ. dr. la Departamentul de Turism și Geografie din cadrul Facultății de Business și Turism (ASE București)

Rubrica Turism Express continuă cu cele mai recente tendințe, evoluții și noutăți din industria turismului și ospitalității.

Un articol scris de Daniel Bulin

ISD în turism. Un raport recent arată o creștere semnificativă a investițiilor străine directe de tip greenfield în sectorul turismului. Între 2019 și 2023, au fost dezvoltate 1943 de proiecte de ISD în sectorul turismului, totalizând 106,7 miliarde de dolari investiții de capital și creând aproape 260 de mii de locuri de muncă. Raportul scoate în evidență și diferențele regionale, Europa fiind lider în atragerea de noi proiecte ISD în turism, cu 867 de proiecte între 2019-2023, adică 44,6% din total. Este notabilă și evoluția din Asia-Pacific, unde numărul proiectelor ISD în turism a crescut cu aproape 60% în 2023 față de 2022, de la 42 la 67, ceea ce echivalează cu o majorare de 125,3% a capitalului investit. Acest lucru este cu atât mai remarcabil dacă luăm în considerare faptul că regiunea a recuperat doar două treimi din numărul total de turiști internaționali în 2023 comparativ cu 2019.

Evoluții favorabile în turismul european. European Travel Commission arată că, în al treilea trimestru al acestui an, sectorul turismului din Europa a înregistrat o creștere solidă, cu sosirile de turiști străini în creștere cu 7% și înnoptările cu 5% față de aceeași perioadă din 2023. Această evoluție se datorează în special îmbunătățirii conectivității aeriene, în mod particular dinspre China, precum și unei cereri reprimate susținute. În pofida acestor aspecte pozitive, inflația ridicată a serviciilor a influențat semnificativ comportamentul turiștilor, determinându-i să fie mai atenți la costuri. Chiar și așa, cheltuielile turistice atrase de continentul european sunt estimate să crească cu 10,3% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 719,7 miliarde de euro, destinațiile din Europa de Vest cumulând 74% din total.

Tendințe de călătorie. Un nou trend în industria călătoriilor: cele mai recente date arată că 25% dintre femeile cu vârsta de peste 65 de ani aleg să călătorească singure. Această tendință reflectă o schimbare importantă în aspirațiile și comportamentele femeilor în vârstă, iar printre motivațiile lor de călătorie se numără dorința de libertate și flexibilitate, evadarea din rutină și din responsabilități, relaxarea și autocunoașterea. Ca răspuns, industria turismului se adaptează prin dezvoltarea unor servicii personalizate care răspund nevoilor acestora, cum ar fi opțiuni de transport accesibile, itinerarii personalizate și asigurări medicale dedicate.

Turism de afaceri. Asociația Globală pentru Călătorii de Afaceri (GBTA) a anunțat că sectorul călătoriilor de afaceri a depășit așteptările în 2024, 86% dintre profesioniștii din industrie intervievați considerând că performanța din acest an a fost cel puțin conformă cu așteptările. Optimismul se menține pentru 2025, 67% dintre cei intervievați anticipând o evoluție favorabilă, marcată de majorarea bugetelor de călătorie și de investiții strategice în industrie. Cercetarea GBTA evidențiază și tendința de „bleisure” – care combină turismul de business cu cel de agrement – continuând să crească, 46% dintre companii raportând mai multe astfel de călătorii față de 2023. În perspectivă, provocările anticipate se concentrează pe controlul costurilor, gestionarea riscurilor asociate bugetelor limitate, siguranța călătoriilor și atingerea ratelor de rentabilitate a investițiilor în sector.

Turismul și piața imobiliară. Locuitorii din Lisabona au strâns peste 6.000 de semnături pentru a susține organizarea unui referendum care să interzică închirierea turistică a clădirilor rezidențiale. Inițiativa vine pe fondul îngrijorărilor legate de accesibilitatea locuințelor și chiar riscul strămutării comunității, fiind, de asemenea, o reacție la evoluția pieței imobiliare, unde prețurile aproape s-au dublat din 2015, depășind semnificativ creșterea veniturilor. Dacă va fi aprobat, referendumul ar putea duce la eliminarea treptată a aproximativ 20.000 de apartamente turistice în termen de șase luni și la interzicerea viitoarelor închirieri pe termen scurt în zonele rezidențiale ale orașului.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate