România a reușit să-și strice teribil relațiile cu Statele Unite ale Americii după ce au anulat alegerile prezidențiale fără să aibă vreun motiv anume. De altfel nici până acum, autoritățile nu au fost capabile să furnizeze măcar dovezi minime prin care să-și justifice o astfel de decizie. Între timp, Donald Trump a impus multe măsuri și taxe statelor partenere cu care a dat toate bursele peste cap.
Toate bursele sunt în scădere, dar puțini sunt cei care înțeleg că președintele american își conduce țara corect și încearcă să reducă prin tarifele impuse, deficitul comercial al SUA, care e de $1100+ miliarde. Rămâne de văzut dacă va reuși. Trebuie precizat că România, fără trupele SUA este complet lipsită de apărare și carne de tun la propriu în fața oricărui atac.
În acest context, deși a condus groaznic România până acum, probabil și în încercarea disperată de a-și apăra scaunul, premierul Marcel Ciolacu încearcă să refacă relațiile cu SUA și a trimis practic un emisar spre administrația Trump.
Este vorba despre omul de afaceri Dragoș Sprînceană, care a declarat duminică seara, că Administrația Trump trebuie să ignore declarațiile pro-Ucraina venite din România câtă vreme țara noastră are un președinte interimar. „Trebuie să așteptăm un președinte stabil în România și apoi să reluăm legăturile”, a spus el într-o intervenție la Digi24.
Dragoș Sprînceană consideră că Administrația SUA ar trebui să ignore declarațiile pro-Ucraina și pro-Franța ale președintelui interimar Ilie Bolojan,
„Administrația americană trebuie să ignore un pic mesajele pro-Ucraina și pro-Franța deoarece avem un președinte interimar. Trebuie să așteptăm un președinte stabil în România și apoi să reluăm legăturile. SUA își doresc oprirea războiului din Ucraina și, câtă vreme România își dorește același lucru, suntem pe aceeași lungime de undă”, a spus el.
„Nu este emis niciun mandat oficial, doar am fost rugat să intermediez anumite discuții, să deschid anumite căi de comunicare. Nu există niciun document scris, nu am directive de la guvernul român. Dacă aveam un mandat să fac lobby, exista un contract și trebuia să fiu plătit. Am făcut-o din bunăvoință și pentru că-mi iubesc țara. Am transmis aceste mesaje care mi s-au cerut de la biroul domnului Ciolacu”, a mai spus Dragoș Sprînceană.
De asemenea, el a fost invitat să explice și declarațiile critice la adresa lui Emmanuel Macron.
„Nu sunt un fan al președintelui Macron. Nefiind un fan al lui, eu cred că nu reprezintă Uniunea Europeană. Domnul Macron își dorește continuarea războiului din Ucraina, iar România se aliniază acestei direcții prin declarații ale unora. SUA nu o să fie încântate. Câtă vreme războiul continuă, România nu o să fie bine”, a spus omul de afaceri.
Marcel Ciolacu a anunțat săptămâna trecută că omul de afaceri stabilit în SUA, membru al Partidului Republican, este unul dintre emisarii aleși de el pentru a reprezenta interesele țării noastre în rândul Administrației Trump, cu precădere în ce privește ridicarea vizelor pentru România.
Ultimele mișcări din politică arată clar că Ilie Bolojan și automat și partidul său, PNL au ales să fie de partea Franței și a lui Emmanuel Macron, care încă nu are sprijin total nici din partea Germaniei măcar, iar Marcel Ciolacu a început să vireze spre SUA, imediat după ce a aflat că indiferent de rezultatul alegerilor i se pregătește debarcarea.
O analiză a declarațiilor actuale arată clar că preferatul Franței este Nicușor Dan, care a și studiat în această țară, iar SUA nu și-a ales un favorit, dar este deschisă la dialog cu orice candidat, cu excepția lui Nicușor Dan, care probabil va fi vocea lui Macron în România.
Crin Antonescu pare ieșit din toate calculele, în timp ce George Simion virează și el tot spre SUA, la fel ca și Victor Ponta.