Sistemul e-Proprietatea generează mari semne de întrebare. Românii nu înțeleg cum vor fi afectați, în special cei care au terenuri sau case în proprietate personală.
Ce presupune sistemul e-Proprietatea și cum sunt afectați românii, de fapt? Conform celor spuse de autorități până acum se știe că începând cu 1 ianuarie 2026, impozitele pe proprietate vor fi calculate pe baza valorilor de piață stabilite prin e-Proprietatea.
Practic acest sistem ar urma să înlocuiască metodele anterioare utilizate de notari. Astfel, impozitele vor reflecta evaluările actualizate și precise ale valorii imobilelor.
Adevărul este că e-Proprietatea vine cu avantaje și dezavantaje. Care e adevărul despre ce sistem? Avantajul este că e-Proprietatea va aduce un avans semnificativ în modernizarea sistemului de evaluare și impozitare.
Totodată, proprietarii vor avea acces la informații actualizate despre valorile imobilelor. Un alt detaliu important e faptul că datele colectate din surse diverse vor asigura o evaluare obiectivă și corectă.
Ce efecte negative va duce sistemul e-Proprietatea însă? În primul rând implementarea ar putea fi complicată. Mai exact, trecerea la noul sistem va necesita coordonare între diferite instituții și actualizarea bazelor de date.
Un alt inconvenient major pentru unii e faptul că proprietarii și agenții imobiliari vor trebui să se adapteze la noua metodologie, ceea ce poate genera inițial reticență și confuzie.
Totodată, mulți poate nu vor fi mulțumiți de modul în acre vor fi calculate impozitele. Iar de aici pot exista de asemenea mai multe probleme.