Vine prăpădul pentru românii care au casă, teren, ori apartament proprietate personală. RO e-Proprietatea ascunde mai multe detalii pe care unii nu le-au luat în calcul.
2025 e caracterizat ca fiind anul austerității. Ce nu știu mulți români e că în 2026 va fi implementat și sistemul RO e-Proprietatea care de asemenea ar putea aduce mari neplăceri.
Practic sistemul îi va afecta pe cei care au proprietăți personale. Mai exact, valorile de piață ale proprietăților vor fi determinate pe baza informațiilor venite din mai multe surse.
Este vorba despre cadastru, adică suprafața și localizarea unei proprietăți. Totodată, sunt luați în calcul și notarii, mai exact informațiile despre tranzacțiile imobiliare și valorile declarate.
Printre altele, contează și detaliile despre imobilele, dar și terenurile înregistrare la nivel local. Aceste informații vor fi obținute de la autoritățile locale.
Mai departe, sistemul e-Proprietatea, care ar urma să fie aplicat de anul viitor va utiliza datele colectate pentru a stabili valorile de piață ale proprietăților în fiecare localitate.
Toate aceste evaluări vor fi folosite pentru calcularea impozitelor pe proprietate, oferind o metodă uniformă și transparentă de evaluare. Implementarea sa însă generează mari semne de întrebare și confuzie în rândul românilor.
Asta în contextul în care trecerea la noul sistem va necesita coordonare între diferite instituții și actualizarea bazelor de date. Totodată, cei care vor să cumpere sau să vândă proprietăți ar putea întâmpina și ei dificultăți.
Mai exact, proprietarii și agenții imobiliari vor trebui să se adapteze la noua metodologie. Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla mai departe, având în vedere că Guvernul nu a mai venit cu precizări în acest sens de ceva timp.