Fie că ai o casă un, teren, ori un apartament proprietate personală, e posibil ca planurile tale să fie date peste cap odată cu implementarea e-Proprietatea.
e-Proprietatea ar urma să fie implementată de anul viitor. Până atunci mulți români nu prea înțeleg ce noutăți aduce acest sistem, dar și care sunt avantajele ori dezavantajele.
Scopul e-Proprietatea este în sine acela de a aduce mai multă claritate și transparență când vine vorba de impozitele pe care le plătești pentru proprietatea ta.
Pe de altă parte, ce nu spun mulți este impactul asupra prețurilor de tranzacționare. Practic dacă ai o casă, ori un apartament sau un teren pe care vrei să-l vinzi, atunci e-Proprietatea va oferi un preț fix de referință.
Există șanse mari ca sistemul să fie extrem de important când vine vorba de tranzacții imobiliare, atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzări.
Deși sunt persoane care consideră că prețurile vor fi ”reale”, adică mai mici decât sunt acum, acest lucru va fi un avantaj pentru cumpărător, dar nici necum pentru cei care au proprietăți.
Sunt voci care spun că e-Proprietatea va afecta libertatea de negociere în tranzacții și influențând negativ diversitatea prețurilor în piața imobiliară.
Și sectorul construcțiilor și al investițiilor va avea de suferit, nu doar proprietarii. Există scenarii conform cărora prețurile reglementate pot reduce atractivitatea investițiilor imobiliare, în special pentru proiectele noi.
Deși costurile de construcție pot fi destul de mari, iar dezvoltatorii vor și profit, planurile lor ar putea fi date peste cap de implementarea noului sistem.
Există totuși și vești bune. Mai exact, sistemul ar putea oferi beneficii semnificative în ceea ce privește accesibilitatea și obiectivitatea valorilor de impozitare.