News

Un nou concediu pentru români! S-a dat lege! Când se acordă și de câte zile libere pot beneficia angajații?

Un nou concediu pentru români S-a dat lege Când se acordă și de câte zile libere pot beneficia angajații

În 2024, au loc modificări semnificative în ceea ce privește concediul paternal pentru proaspeții tătici din România. Ei pot beneficia de concediu paternal pentru a avea grijă de cei mici.

Aceștia pot beneficia acum de până la două luni de concediu paternal pentru a se implica activ în îngrijirea și creșterea copiilor lor în primii doi ani de viață. Cu toate acestea, normele și condițiile asociate acestui drept sunt strict definite, iar anul 2024 aduce câteva schimbări esențiale.

Conform normelor legale actuale, proaspeții tați beneficiază de două luni de concediu paternal în primele două primii ani de viață ai copilului, sau chiar trei ani în cazul micuților cu dizabilități. Pentru a avea dreptul la acest concediu, este necesar ca tatăl să fie asigurat în cadrul sistemului public de asigurări sociale de sănătate și să aibă un contract de muncă. De asemenea, condiția esențială este ca acesta să fie asigurat și în sistemul de asigurări sociale pentru situații de boală și maternitate.

O schimbare semnificativă constă în faptul că, în cazul în care tatăl nu își exercită dreptul la cele două luni de concediu paternal, mama copilului nu poate solicita acest drept. Pentru a primi stimulentul de inserție, mama trebuie să revină la locul de muncă când copilul are 1 an și 10 luni sau 2 ani și 10 luni în cazul copilului cu dizabilități. Indemnizația asociată concediului paternal va fi acordată până la această vârstă a copilului.

Cum poți beneficia de concediu paternal

Pentru a solicita concediu paternal trebuie depusă o cerere la angajator sau la Casa de Pensii înainte de începerea acestuia. Angajatorul trebuie informat cu cel puțin 10 zile înainte de concediu. Aceste reguli se aplică pentru nașterile produse începând cu 1 ianuarie 2023.

Cei care desfășoară activitate pe baza unor contracte din domeniul sportiv, directorii cu contracte de mandat, persoanele cu funcții de demnitate publică și alți angajați care îndeplinesc criteriile specifice sunt printre cei eligibili pentru concediul paternal.

Indemnizația pentru concediul paternal se va plăti din fondul de salarii al angajatorului și va fi echivalentă cu salariul corespunzător perioadei respective.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate