News

Te-ai pensionat la această vârstă? Pierzi bani la pensie! Anunț important pentru pensionari

Te-ai pensionat la această vârstă Pierzi bani la pensie Anunț important pentru pensionari

Te-ai pensionat la această vârstă sau ai avut acești ani de muncă? S-ar putea să pierzi bani la pensie. Iată cum arată, de fapt, noua lege a pensiilor și ce se va întâmpla.

În contextul intrării în vigoare a noii Legi a Pensiilor, pensionarii din România se confruntă cu schimbări semnificative în ceea ce privește recalcularea indemnizațiilor.

Dacă prima recalculare a avut loc în ianuarie, o a doua ajustare importantă este planificată pentru septembrie 2024, cu impact direct asupra veniturilor vârstnicilor.

De departe, cea mai importantă modificare adusă de noua lege este prevederea unei a doua recalculări, programată să aibă loc după luna septembrie. Autoritățile anunță că această recalculare ulterioară poate afecta sumele plătite mai mult decât prima ajustare din septembrie 2024. Pensionarii sunt încurajați să furnizeze adeverințe de brut până în septembrie 2024, iar pe baza acestora se va iniția procesul de recalculare, care va dura 6 luni.

Există însă o nuanță importantă: dacă, în urma acestei a doua recalculări, venitul rezultat pe baza adeverinței de brut este mai mic, pensionarii vor primi o pensie redusă, iar aceasta va rămâne în plată. Prin urmare, fiecare pensionar este sfătuit să analizeze atent dosarul său și să decidă dacă aduce adeverința de brut sau lasă Casa de Pensii să calculeze pensia pe baza datelor existente acum.

Adeverințele de brut sunt necesare pentru recalculare

Procedura de recalculare se bazează pe adeverințele de brut, unde veniturile lunare, nete sau brute, realizate înainte de 1 aprilie 2001 și pentru care s-a plătit CAS, vor influența punctajele lunare. Se iau în considerare inclusiv primele, orele suplimentare sau alte venituri, cu condiția să fi fost plătite contribuțiile sociale. În cazul în care nu se poate dovedi venitul brut sau net, se vor utiliza salariile brute sau nete, în funcție de modul de înregistrare în carnetul de muncă, și sporurile cu caracter permanent.

Pentru a evita posibile diminuări ale pensiilor, pensionarii sunt sfătuiți să examineze cu atenție istoricul lor de salarizare și să furnizeze toate documentele relevante până în septembrie 2024.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate