Se taie o parte din pensii, o spune chiar președintele Klaus Iohannis. Acesta a cerut urgentarea unei legi importante. Astfel, unii români vor rămâne fără o sumă considerabilă de bani.
Președintele Klaus Iohannis le-a cerut politicienilor să accelereze procesul de reformare a pensiilor speciale pentru a evita ca România să înregistreze pierderi financiare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest apel vine ca urmare a anunțului făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi, privind creșterea vârstei de pensionare pentru angajații MAI (Ministerul Afacerilor Interne).
Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România nu va înregistra pierderi financiare ca urmare a PNRR.
„După părerea mea, nu riscăm acest lucru. Că unele lucruri se negociază mai greu într-o coaliție de trei partide e de înțeles din punctul meu de vedere.
Vor fi îndeplinite toate jaloanele din PNRR, sunt plin de speranță. Ar fi păcat să nu se realizeze, a fost complicat de negociat pentru acești bani, e o sumă imensă de care e păcat să nu se bucure România”, a declarat liderul de la Cotroceni.
Legea pensiilor speciale a ajuns la varianta finală, iar textul propus, care va fi prezentat deputaților, include prevederi privind creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru magistrați, militari și alte categorii eligibile. În plus, sunt aduse modificări la calculul veniturilor, inclusiv dublarea impozitului pe sumele necontributive.
Liderii coaliției s-au angajat în negocieri cu Banca Mondială și Comisia Europeană în ceea ce privește principiile fundamentale care guvernează calculul pensiilor speciale. Noua lege specifică faptul că aceste pensii nu mai pot fi cumulate, așa cum se întâmplă adesea în cazul magistraților, și că valoarea lor nu va depăși salariul primit în anii de activitate.
În plus, pentru a fi eligibile pentru pensia specială, persoanele trebuie să fi lucrat în aceeași profesie timp de cel puțin 25 de ani.
În comparație cu varianta aprobată de Senat în luna martie, legea care va fi discutată de deputații europeni (MEP) include o prevedere suplimentară care prevede aplicarea unei taxe de 30% asupra părții din pensie stabilită prin legislația specială. Acest impozit va fi însă aplicabil doar dacă suma totală depășește salariul mediu brut, care în prezent este de 6.800 de lei.