În cursul zilei de marți, 18 februarie a avut loc o întâlnire importantă între Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și al Proiectelor Europene și Roxana Mînzatu, vicepreședintele Comisiei Europene, iar subiectul principal de discuție a fost cel legat de banii europeni necesari pentru a acorda ajutoare sociale persoanelor vulnerabile.
Sunt vești bune și asta pentru că în luna aprilie ar urma să fie încărcați 250 de lei pe cardurile sociale, însă este posibil să urmeze și alți bani. Pentru anul 2025, executivul anunța doar 500 de lei disponibili pentru acest ajutor social, destinat meselor calde și alimentelor, față de 1.500 lei în anul 2024.
Marcel Boloş a dat mai multe detalii pe pagina lui de facebook și a vorbit și despre un alt voucher social care poate fi accesat. Cel de 500 de lei destinat elevilor care provin din medii defavorizate.
„Planul nostru este să adaptăm Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS) 2021-2027, astfel încât resursele europene să acopere integral o serie de nevoi urgente:
– Acordarea sprijinului de 250 lei pentru persoane vulnerabile în cel puțin două tranșe + 125 lei prin pachete alimentare, tot în două tranșe.
– Acordarea voucherelor educaționale de 500 lei pentru aproximativ 600.000 elevi defavorizați.
– De asemenea, căutăm soluții pentru a finanța în continuare vouchere de energie pentru populația vulnerabilă”, este o parte din mesajul postat de Boloş.
Ministrul a adus în discuție și implementarea programului STEP (Platforma Tehnologii Strategice din Europa) în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO), pentru care au deja aprobată relocarea a 600 milioane euro.
„Discuțiile vor continua la nivel tehnic, pentru ca în final să reușim ca prin program să oferim următoarele: Relansarea Innotech Student: Acordarea de sprijin de până la 200.000 de euro pentru absolvenții care doresc să își dezvolte propriile afaceri.
O curriculă universitară adaptată cerințelor pieței muncii, în special în domeniile tehnologice și industriale. Laboratoare de practică în universități, pentru ca studenții să învețe aplicat, nu doar teoretic. Incubatoare de afaceri în universități, pentru dezvoltarea inițiativelor studenților”, a mai anunțat Boloș.