News

Se schimbă legea! Se poate acorda imediat concediu medical acestor persoane! Se presupune că prezintă un risc

Se schimbă legea Se poate acorda imediat concediu medical acestor persoane Se presupune că prezintă un risc
Foto: National Cancer Institute on Unsplash

Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ care prevede acordarea de concediu de risc maternal și altor femei care au alte profesii.

Camera Deputaților a adoptat recent un proiect legislativ care are potențialul de a aduce o schimbare semnificativă pentru femeile antreprenor și cele cu profesii liberale din România. Proiectul, inițiat de către deputatele USR Oana Țoiu și Oana Murariu, alături de senatoarea USR Silvia Dinică, vizează modificarea articolului 10 și articolului 31 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 și permite acordarea de concediu de risc maternal și indemnizație și persoanelor asigurate facultativ.

Conform proiectului, persoanele asigurate facultativ, inclusiv asociați, comanditari, acționari, administratori sau manageri cu contracte de administrare ori management, membri ai asociațiilor familiale și persoane autorizate să desfășoare activități independente, vor beneficia de concediu de risc maternal și indemnizație, fără condiție de stagiu de asigurare. Aceasta înseamnă că femeile care contribuie la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor primi aceleași beneficii, indiferent de statutul lor profesional.

Realitate demografică alarmantă în România

În primul semestru al anului 2023, țara a înregistrat cel mai scăzut număr de nașteri din ultimii 145 de ani, iar aproximativ 20.000 de firme au închis porțile în aceeași perioadă. Oana Murariu, deputata USR, subliniază importanța acestei inovații legislative: „Proiectul votat astăzi reprezintă o îmbinare a dezideratului de a crește natalitatea cu cel de încurajare a antreprenoriatului și vine să repare o nedreptate.”

Silvia Dinică, senatoarea USR, adaugă că femeile antreprenoare și cele cu profesii liberale merită aceleași plase de siguranță ca și angajatele: „Dacă ai un contract încheiat cu CNAS, trebuie să primești aceleași beneficii, fie că ești angajată sau antreprenoare. Este atât de simplu. Proiectul adoptat astăzi de Camera Deputaților corectează o nedreptate socială cu care se confruntă sute de mii de femei din România.”

Noua lege va intra în vigoare după promulgarea acesteia de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate