Răsturnare totală de situație în ceea ce privește sistemul SGR. Deși românii credeau că sunt avantajați, având în vedere că recuperează garanția de 50 de bani, adevărul e altul.
Sistemul SGR oferă într-adevăr posibilitatea de a recicla și de a recupera bani. Câți dintre români s-au uitat însă și pe bonul fiscal când cumpără apă sau suc?
Mihai Croitoru, CEO Nicoltana, care se ocupă cu îmbutelierea apei minerale, a deschis un subiect nu tocmai cunoscut. Se pare că garanția de 50 de bani vine și cu alte costuri.
Producătorii sunt afectați de provocările pe car sistemul SGR le-a adus și din păcate, acestea afectează și consumatorii, chiar dacă mulți nu-și dau seama.
„Pentru noi și, cred că, pentru fiecare îmbuteliator, acest sistem afectează cash flow-ul, deoarece garanția percepută pe ambalaj trebuie plătită mult mai repede decât se încasează de la clienți. Trebuie să fii pregătit cu acești 0,50 bani pe fiecare unitate vândută, pe data de 25 a fiecărei luni”, explică Mihai Croitoru potrivit retail.ro.
Practic sistemul SGR mai vine și cu o taxă de administrare. Taxa e mai mare decât era până acum, astfel că producătorii sunt obligați să crească prețul pentru apa îmbuteliată.
Nu e de mirare de ce o sticlă a ajuns să coste și peste 3 lei, deși în anii trecuți era în jur de 2 lei. Astfel, sistemul SGR aduce o serie de dezavantaje.
„Dacă ne uităm doar la SGR, fără să luăm în calcul criza energetică și alte provocări economice, a adăugat aproximativ 15% la prețul produselor”, precizează CEO-ul Nicoltana.
Nu este clar dacă acesta va rămâne în continuare sau va fi eliminat, cert este că pentru producători dar și pentru consumatori există provocări.