News

Se modifică tariful la energie! Anunț pentru toți clienții E.ON, PPC, ENGIE, dar și Hidroelectrica. E oficial

Se modifică tariful la energie Anunț pentru toți clienții E.ON PPC ENGIE dar și Hidroelectrica. E oficial

Informație de ultimă oră despre tariful la energie. Ce trebuie să ștei clienții PPC, ENGIE, E.ON, dar și Hidroelectrica? Totul este oficial.

Vestea momentului pentru clienții PPC, ENGIE, E.ON, dar și Hidroelectrica. În urmă cu doar câteva zile a fost luată o decizie importantă. Despre ce este vorba?

La finalul săptămânii trecute, piața de echilibrare a energiei electrice din București a înregistrat un preț impresionant de 187.614 lei/MWh pentru intervalul de decontare 15:45 – 16:00.

Trebuie menționat faptul că acesta este doar un calcul provizoriu. Datele oficiale legate de acesta subiect ar urma să fie transmise în perioada următoare.

Referitor la valoarea prețului înregistrat, aceasta este cât se poate de șocantă. Mai exact, vorbim despre 38.000 de euro/MWh, un nivel exorbitant care ridică semne de întrebare asupra funcționării pieței.

Menționăm că deși nu au fost raportate situații excepționale în România sau în regiune, prețul a atins cote incredibile. Dacă acest preț se confirmă, ar putea deveni cel mai mare înregistrat vreodată pe piața de echilibrare din România.

Totodată, cei de la România Tv scriu și că un aspect important este că, indiferent de natura costurilor de echilibrare, acestea sunt, în final, suportate de consumator.

Anunț pentru toți clienții PPC, ENGIE, E.ON, Hidrolectrica

Și având în vedere prețurile plafonate, costurile suplimentare nu sunt recunoscute de către stat, cu excepția cazului în care acestea depășesc 5% din costul total de achiziție al furnizorului. În acest caz, decontarea s-ar face de la bugetul de stat, ceea ce ar putea afecta resursele publice.

Declarații în acest sens au venit și de la Consiliul Concurenței. Autoritatea monitorizează cu atenție piața de echilibrare, iar vicepreședintele Consiliului, Dan-Virgil Pascu, a explicat ce se întâmplă.

„În ce priveşte preţurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigaţie. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, însă căutăm să înţelegem de unde preţurile acestea. Ştiţi mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate.

În orice caz, ne uităm foarte atent pe piaţa aceasta de echilibrare şi încercăm să înţelegem cum se formează preţurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună şi cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piaţa de echilibrare cu ţările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit.

Evident că în situaţia în care am avea o piaţă regională, interesant ar fi să avem o piaţă unică realmente şi pe componenta de echilibrare. Preţurile nu vor mai fi aşa de mari nici în România”, a spus Pascu, la o conferință organizată de publicația InvesTenergy.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate