News

Se impozitează toate salariile cu acest nou procent! Anagajații care vor pierde din ianuarie 2024 câte 750 de lei pe lună. Este haos în sistem

Se impozitează toate salariile cu acest nou procent Anagajații care vor pierde din ianuarie 2024 câte 750 de lei pe lună. Este haos în sistem

O nouă taxă în România ar putea să facă pe români să piardă până la 750 de lei pe lună. S-a declanșat o adevărată revoltă după ce s-a aflat despre ea.

Se vorbește despre o nouă taxă în România. Iar conform celor mai recente informații, odată aplicată, aceasta le va lua din buzunar angajaților până la 750 de lei în această lună.

Toată lumea speră ca Avocatul Poporului să facă ceva. Despre ce taxă este vorba? În primul rând vorbim despre ordonanța prin care va fi impozitat concediul medical de boală.

Practic se numește ”taxa de boală”.  Iar pentru a înțelege de ce unii angajați au de plătit mulți bani, e bine să știm că înainte de 1 ianuarie 2024, indemnizațiile pentru concediul medical erau impozitate astfel: 10% impozitul pe venit, 25% contribuția asigurărilor sociale.

Ce este taxa de boală, de fapt

De la 1 ianuarie 2024, lucrurile s-au schimbat și  s-a aplicat și această taxă de CASS de 10%. Asta înseamnă că la un salariu de 7.500 lei brut, un român pierde 750 lei.

Mai trebuie subliniat și ce fel de concedii sunt vizate de taxa de boală. Vorbim despre concediile de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, cele pentru pacienții cu afecțiuni oncologice ori pentru femeile cu risc maternal.

Inclusiv persoanele care suferă de cancer pierd și ei 10%. Iar de aici, s-a declanșat o adevărată revoltă pe scena politică din România.

„Orice realizator de venituri plătește contribuție de pensii, acei 25%, plătește impozit 10% şi plătește contribuția de sănătate, pentru că toți suntem consumatori de sănătate.

(…) S-a ajuns să nu să plătească contribuția de sănătate ca o facilitate, a fost o excepție. Guvernul – din rațiunile pe care le-a explicat foarte bine și dl. Ciolacu, și dl. Rafila, şi dl. Boloş – a hotărât să elimine această facilitate.

Nu e o problemă de constuționalitate. Părerea mea este că, chiar dacă dna. Weber va sesiza Curtea Constituțională, sesizarea va fi respinsă, pentru că nu e o problemă de constituționalitate, ci o problemă de oportunitate care cade în sarcina Executivului”, a avertizat Oana Ţoiu, deputat USR, la Antena 3 CNN.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate