Românii ar putea să primească peste 1.200 de lei de la stat de persoană. Cine poate beneficia de acești bani și ce trebuie să facă pentru ei?
Românii care vor să devină îngrijitori ai unei persoane vârstnice, inclusiv din familie, pot să primească bani de la stat pentru a face acest lucru. Legea spune că beneficiarii pot să aibă un program de lucru cu jumătate de normă și un salariu egal cu jumătate din cel brut încasat de îngrijitorul la domiciliu pentru gradația 0.
Practic, dacă alegi să ai grijă de o persoană din familie poți fi îngrijitor informal, adică o persoană necalificată. Vei asigura îngrijirea persoanei respective, fiind plătit pentru a face acest lucru.
Legea-cadru nr. 153/2017 spune că salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0 este de 2.535 lei. Deci vorbim despre un ajutor financiar destul de consistent.
Practic, un îngrijitor informat ajunge să primească undeva pe la 1.268 de lei după un calcul simplu. Ce trebuie să facă cei interesați de acest lucru?
Pentru a beneficia de această indemnizație, îngrijitorii informali trebuie să aibă un contract încheiat cu serviciul public de asistență socială.
De asemenea, printre altele, legea prevede că” îngrijitorul informal care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală, stabilită conform grilei naţionale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, poate beneficia de program lunar de lucru redus, de o jumătate de normă, cu asigurarea plăţii, din bugetul local, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistenţă socială, a unei indemnizaţii echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu stabilit potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru gradaţia 0, prevederile art. 35 din această lege aplicându-se în mod corespunzător”.