Plouă cu zile libere de la stat în anul 2025. De altfel încă din luna ianuarie angajații au avut parte de o minivacanță, motiv pentru care și pensiile ajung cu întârziere la destinație. Pe lângă 1 și 2 ianuarie, o parte dintre români nu au lucrat nici pe 3 ianuarie, care a picat vineri și a fost punte pentru 6 și 7 ianuarie, alte libere legale.
De asemenea, angajații de la stat, dar și cei din privat vor mai avea încă un liber pe 24 ianuarie, cu ocazia Unirii Principatelor Române. În plus față de zilele știute deja, Guvernul a decis în ședința de vineri, 10 ianuarie să mai adauge încă una liberă. Este vorba de 2 mai.
Decizia vine ca urmare a faptului că data de 2 mai este între o zi nelucrătoare de sărbătoare legală (1 Mai) şi sfârşitul săptămânii, conform notei de fundamentare.
Pentru recuperarea acestei zile de muncă, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la 31 mai, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorităţi şi instituţii publice, potrivit Agerpres.
Aceste prevederi nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, prevede proiectul. De asemenea, prevederile nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 mai 2025 şi nici participanţilor în aceste procese.
„În ziua de 2 mai 2025, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 2 mai 2025 se înregistrează în contabilitatea/structurilor cu atribuţii în domeniul decontării din centrala Ministerului Finanţelor în data de 2 mai 2025, iar în contabilitatea unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, cu ziua lucrătoare următoare zilei prevăzute la art. 1 alin. (1)”, menţionează sursa citată.
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
6 Ianurie – Boboteaza
7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
18 – 21 aprilie — Paște ortodox 2025
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie — Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Rusalii, 9 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.