News

Schimbare majoră la e-Factura! Ce trebuie să știe angajatorii despre noul sistem. E obligatoriu de acum

Schimbare majoră la e-Factura Ce trebuie să știe angajatorii despre noul sistem. E obligatoriu de acum

Schimbare majoră la e-Factura. Sunt angajatori care trebuie să fie atenți, astfel încât să nu încalce obligațiile pe care le au. Unele lucruri nu sunt chiar atât de clare.

Sunt câteva reguli din sistemul e-Factura care nu sunt tocmai cunoscute de toți angajatorii. Sistemul este într-adevăr unul complex, astfel că toată lumea trebuie să știe ce are de făcut.

Iar o modificare importantă e legată de politica internă de decontare a ochelarilor de vedere pentru salariați. Mai exact, angajatorii trebuie să se asigure că politica lor este aplicată în funcție de regulile e-Factura.

Asta înseamnă că decontarea ochelarilor trebuie să fie făcută în baza unei facturi emise pe numele firmei, nu pe numele salariatului. În final, doar așa documentul poate fi înregistrat în contabilitate. Este o situație similară cu cea a deconturilor pentru deplasări, de exemplu, arată avocatnet.ro.

Ce trebuie să știe angajații despre e-Factura

Cu alte cuvinte, angajatorii sunt nevoiți să își actualizeze procedurile interne prin care permit decontarea anumitor cheltuieli ale salariaților, conform sistemului e-Factura.

Ce variante au însă angajatorii? Există două situații, însă odată cu sistemul e-Factura sunt câteva modificări importante care trebuie cunoscute, astfel încât să nu fie probleme.

„Mai este un aspect cu care nu știu dacă v-ați confruntat încă. La politica de ochelari erau două variante. Fie angajatorul achiziționează direct – are un furnizor direct și se ocupă, în baza prescripțiilor medicului, de achiziție (ramele standard de ochelari, nu de fashionist, cu lentilele recomandate de medic), fie varianta în care se duce salariatul și își cumpără și, în plafonul pe care angajatorul îl stabilește în politică, se decontează costul.

Ei, bine, a apărut sistemul e-Factura, a cărui legislație prevede că firma trebuie să înregistreze în contabilitate numai facturile emise pe numele companiei. Cum facem atunci? Dacă aveți o politică de ochelari, cu posibilitatea decontării cheltuielii făcute de către angajat, e bine de vorbit cu colegii de la departamentul fiscal sau financiar care este abordarea lor, pentru că poate aceasta e diferită de la o companie la alta”, a precizat, la o conferință recent organizată de PwC România, Ruxandra Popescu, Director.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate