News

Satul superb din România considerat cea mai frumoasă destinație turistică în 2024. Aici se află și închisoarea îndrăgostiților și totul este magic în jur

Satul superb din România considerat cea mai frumoasă destinație turistică în 2024. Aici se află și închisoarea îndrăgostiților și totul este magic în jur
06 sept. / 13:00

Competiția Destinația Anului s-a încheiat cu o gală superbă, susținută la Ateneul Român și în acest an. Au fost înscrise peste 300 de localități, care au dorit să-i impresioneze cei peste 200 de experți, dar și publicul care a avut un rol important votând online. Orașul Sibiu a câștigat marele premiu, iar la categoria Destinația Anului – Sat de poveste, s-a impus tot un tărmâ magic din același județ, satul Biertan.

Acesta este situat la 30 de kilometri de Sighișoară și este un loc desprins parcă dintr-un basm. Satul Biertan este considerat cel mai frumos sat din Transilvania, fiind inclus și în Patrimoniul Național UNESCO.

Biserica fortificată din Biertan reprezintă unul dintre principalele obiective turistice din zonă. Actuala biserică de la Biertan a fost construită în perioada 1493-1522 în stil gotic târziu cu influenţe baroce şi renascentiste.

În plus, în satul Biertan se află şi închisoarea îndrăgostiţilor. Construită într-unul dintre cele şapte turnuri ale fortificației, era un fel de terapie de cuplu folosită acum sute de ani. În bastionul estic al bisericii, de-a lungul unuia dintre zidurile fortificate, există o construcţie mică cu o cameră cât o cămară, „carcera”.

Cuplurile își salvau căsnciile în acest fel

Timp de 300 de ani, soţii care nu se mai înţelegeau erau aduşi aici, închişi până la şase săptămâni de către preotul local, în speranţa că îşi vor rezolva problemele şi vor evita, astfel, divorţul. Poate părea un coşmar, dar documentele arată că această formă de consiliere, „închisoarea maritală”, era mai degrabă eficientă.

Astăzi, mica şi întunecata „carceră” este un muzeu cu manechine. Camera are plafonul jos şi ziduri groase şi a fost amenajată cu o masă, un scaun, un cufăr şi un pat tradiţional sas, destul de mic încât pare al unui copil. În încercarea cuplurilor de a-şi salva căsniciile în acest spaţiu îngust, totul trebuia împărţit, de la o singură pernă şi o singură pătură la un singur loc la masă.

„Această distincție ne aduce o nouă fereastră de vizibilitate și ține de noi toți să menținem un standard ridicat și să colaborăm, să atingem și să depășim așteptările!”, a spus consilierul local al satului Biertan, Stelian Burduhos când a aflat că localitatea din care provine a fost premiată.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate