Codul Rutier a tot fost modificat în ultima vreme, astfel că sunt șanse mari ca unii șoferi să nu știe chiar toate reglementările. Ulterior, ei pot ajunge să fie amendați.
Poți lua o amendă foarte ușor dacă nu știi ce scrie în Codul Rutier. De această dată este vorba despre luminile de la mașină. Când se pornesc și de ce?
Majoritate vehiculelor sunt dotate cu „poziții” sau DRL – Daytime Running Light, fază scurtă sau de întâlnire și fază lungă.
Pe de altă parte, sunt și vehicule care mai au proiectoare de ceață. Ce nu știu mulți e că anul trecut, Codul Rutier a fost modificat.
Modificarea vizează folosirea luminilor pe drumurile publice. Conform noilor prevederi, șoferii sunt obligați să aprindă farurile pe toate drumurile publice, indiferent că este zi sau noapte.
Asta înseamnă că circulația cu luminile aprinse este obligatorie, în prezent, pe toate categoriile de drum. Nu contează că ești în localitate, deci, ori în afara ei.
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, se precizează în Art. 44, Alin. (2) din Legea 168/2023.
De asemenea, folosirea farurilor e obligatorie și în localitate, indiferent că este zi sau noapte. De cealaltă parte, Codul Rutier nu obligă pornirea luminilor de ceață din față, atunci când vizibilitatea e redusă.
Numai aprinderea proiectorului-spate este obligatorie într-o astfel de situație, indiferent că e zi sau noapte. E important de știut însă că șoferii care nu au nici faza scurtă nici DRL pornite, riscă între 4 și 5 puncte de amendă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice;”, stabilește Art. 100 (11) din Codul Rutier.
În ceea ce privește valoarea sancțiunii, amenda pentru cei care nu aprind nici faza scurtă, nici luminile de zi, este cuprinsă între 660 și 825 de lei.