Începând cu noiembrie 2024, românii care se încadrează în anumite condiții financiare pot beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinței, iar pensionarii cu venituri mai mici se află printre cei care pot scăpa de plata facturii la căldură.
Aceste ajutoare sunt acordate pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025 și sunt reglementate în funcție de venitul net mediu lunar al solicitantului sau al membrilor familiei acestuia.
Pensionarii care au un venit net lunar de până la 2.053 de lei pot solicita ajutoare pentru încălzire. Mai precis, acest ajutor se acordă celor care au un venit mediu net pe membru de familie sub 1.386 lei sau, în cazul persoanelor singure, sub 2.053 lei.
De asemenea, pensionarii care au beneficiat de o majorare a pensiei prin recalculare pot, de asemenea, solicita ajutoare pentru încălzire, atâta timp cât în luna august a anului 2024 aveau un venit sub aceste limite.
Ajutoarele se acordă în funcție de venitul mediu net lunar și pot acoperi între 10% și 100% din valoarea facturii de încălzire. În cazul celor care au un venit extrem de scăzut, de până la 200 de lei pe membru de familie, ajutorul va acoperi întreaga factură, iar aceștia nu vor trebui să plătească nimic. Iată cum se aplică procentajele în funcție de venitul solicitantului:
Pensionarii și alți cetățeni care doresc să beneficieze de aceste ajutoare trebuie să depună cererile la Primăria București, iar perioada de solicitare a început pe 21 octombrie 2024.
Cererile trebuie depuse până pe 20 ale lunii pentru ca ajutorul să fie acordat încă din luna respectivă.
Aceasta înseamnă că ajutoarele vor începe să fie acordate începând cu săptămâna aceasta.
Sprijinul financiar se acordă pe baza consumului de energie al locuinței, iar suma totală nu poate depăși consumul facturat.
De asemenea, ajutoarele se aplică indiferent de tipul de sistem de încălzire utilizat, fie că este vorba de gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri.
Valoarea de referință este actualizată anual și stabilită prin hotărâre guvernamentală, dar nu poate fi mai mică de 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei/lună pentru energie electrică și 320 lei/lună pentru combustibili solizi.