Cifrele și ultimele analize ale specialiștilor arată foarte clar. Populația Italiei îmbătrâneşte în momentul de față într-un ritm mult mai accelerat decât cea existentă în restul Uniunii Europene. Mai grav decât atât, numărul locuitorilor a scăzut foarte mult, ajungând la sub 59 de milioane de locuitori, a anunțat luni agenţia naţională de statistică Istat, conform Reuters.
„La 1 ianuarie 2022, conform primelor date preliminare, populaţia (rezidentă) a scăzut la 58,983 de milioane”, a declarat preşedintele Istat, Giancarlo Blangiardo, într-o audiere parlamentară la Roma.
Acesta este un expert foarte bine cotat în demografie și a ținut să sublinieze că populația Italiei a scăzut constant începând cu anul 2014, cu peste 1,36 milioane de locuitori, ceea ce este mai mult decât alarmat pentru țara care ar putea să scadă în importanță în UE din acest motiv.
„Perspectiva demografică a ţării noastre este caracterizată de o creştere semnificativă a speranţei de viaţă şi de o scădere la fel de pronunţată a ratei naşterilor, ceea ce duce la o îmbătrânire mai rapidă a populaţiei comparativ cu restul Europei”, a explicat specialistul.
Previziunile pentru viitor sunt și mai sumbre. În luna septembrie, Istat a făcut publice mai multe date care arată că Italia ar putea pierde 20% dintre locuitorii săi, iar populaţia ar urma să scadă, conform unui scenariu standard, de la 59,2 milioane în 2021 la 54,2 milioane în 2050 şi 47,7 milioane în 2070.
Noul guvern condus de Giorgia Meloni vrea să oprească acest trend nefast și deja este o prioritate în programul lor acest lucru. În bugetul creat pentre 2023, executivul de la Roma propune reducerea taxei pe vânzări pentru produsele de îngrijire a bebeluşilor şi majorarea ajutoarelor pentru creşterea copiilor.
O populaţie în scădere şi care îmbătrâneşte este o îngrijorare majoră pentru o economie stagnantă cum este cea a Italiei, fiind legată în principal de o productivitate mai mică, de o inovaţie redusă şi de costuri mai mari pentru asistenţa socială.