News

METEO. Vine urgia peste România! Vremea se schimbă radical. Cât de mult scad temperaturile începând de miercuri, 3 aprilie. Prognoza ANM a fost modificată

METEO. Vine urgia peste România Vremea se schimbă radical. Cât de mult scad temperaturile începând de miercuri 3 aprilie. Prognoza ANM a fost modificată

METEO. Finalul lunii aprilie ne-a adus vara mai devreme decât ne-am fi așteptat, iar prima zi de aprilie a fost și mai caldă. Au fost locuri unde s-au înregistrat chiar și 31 de grade, însă începând cu luni noapte va veni urgia peste România. ANM a emis mai multe coduri galbene și portocalii de vijelii și vânt puternic.

A fost trimis chiar și un mesaj RO-Alert pentru a avertiza populația. De marți 2 aprilie, ora 8.00 și până la ora 18.00, toată țara se află sub avertisment meteo.

Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.

Prognoza ANM a fost modificată

Elena Mateescu, directorul ANM a prezentat la Antena 3 CNN toate detaliile despre cum va fi vremea în următoarele zile. De precizat că de miercuri temperaturile vor scădea considerabil și nu vor mai depăși 23 de grade.

„Începând de luni noapte, vorbim de precipitații în special în Banat, în Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și a Maramureșului, acolo unde și intensificările de vânt vor fi susținute, cu viteze de 55-65 km/h și pe arii restrânse chiar 70 km/h, având aspect de vijelie, iar la altitudini mari rafale de peste 100-110 km/h.

Marți, 2 aprilie, de la ora 8:00 până la ora 18:00, vorbim de un cod portocaliu pentru județe din partea de nord-vest, vest, nord-est, dar și sud-est a țării, acolo unde vor fi rafale de 80-85 km/h, iar în zona montană chiar peste 120 km/h.

Practic, marți toată țara se va afla sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben și pentru zonele menționate deja cod portocaliu.

Din punct de vedere termic, luna aprilie debutează cu o vreme foarte călduroasă. Vorbim de valori între 25 până la 31 de grade Celsius, posibil chiar 32 în sudul extrem, inclusiv în Capitală, o maximă luni, de 30 de grade.

Marți se va răci, mai ales în zonele intracarpatice, în timp ce în partea de sud-est vor mai fi posibile valori de 26-27de grade.

De miercuri și în restul țării, adică în partea de sud și sud-est, vorbim de temperaturi doar între 15 până la 23 grade.

Acesta este ecartul în întreaga țară, după o lună martie, a treia lună martie din istorie, cea mai călduroasă și după două zile consecutiv ale lunii martie în care am înregistrat recorduri atât la nivelul temperaturilor minime, cât și maxime.

Duminică, de pildă, la 100 de stații meteorologice am consemnat cele mai ridicate valori ale maximelor pentru o zi de 31 martie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, dintre care 39 sunt consemnate ca fiind recorduri lunare”, a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, luni, la Antena 3 CNN.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate