METEO. Deși inițial meteorologii ANM anunțaseră că vom avea parte de o vreme ceva mai caldă săptămâna aceasta, iată că temperaturile rămân în continuare scăzute și nici vorbă de cele 17 grade promise. În weekend, soarele și-a făcut într-adevăr apariția, dar deja de luni începem să ne pregătim de un nou episod de iarnă.
Diminețile și nopțile sunt deosebit de geroase în mai toată țara, cu temperaturi sub zero grade și după ce săptămâna trecută a plouat aproape zilnic, veștile sunt proaste în continuare
Câteva ploi sunt așteptate încă din noaptea dintre luni și marți în nordul și nord-vestul țării, în timp ce în zonele mai înalte de munte va ninge. În restul țării, vremea va fi rece noaptea și dimineața, iar în multe zone se va forma ceață.
„O altă rundă de ploi va începe marți seara în vest și sud-vest. În timpul nopții, ploile se vor muta spre regiunile nordice și centrale, iar vântul se va intensifica progresiv în jumătatea nordică a țării, cu rafale de până la 50 – 70 km/h în zonele joase și 90 – 120 km/h la munte.
Un front rece puternic va traversa România de la vest spre est, de miercuri până joi, 20-21 noiembrie. La început, ploile vor cuprinde regiunile vestice, dar odată cu frontul va pătrunde o masă de aer mult mai rece, așa că la munte și zonele mai înalte de deal și podiș, mai ales din estul Transilvaniei, iar trecător și în rest, vor fi intervale cu lapoviță și ninsoare.”, anunță specialiștii de la meteoradar.ro.
Un nou ciclon va lovi România, iar la finalul acestei săptămâni am putea avea parte de un nou episod de iarnă. În momentul de față, cam toate modelele de prognoză anticipează ninsori pe suprafețe extinse din jumătatea nordică a țării și chiar depunerea unui strat relativ consistent de zăpadă în unele zone.
Cu toate acestea, momentan încă nu știm exact ce traiectorie va avea ciclonului, deci situația se poate schimba destul de mult până atunci. În general, o traiectorie mai sudică înseamnă că aerul rece poate pătrunde mai mult spre sud, deci o extindere mai mare a ninsorilor decât în cazul unei traiectorii mai nordice, mai spun cei de la meteoradar.ro.
Și prognoza ANM a fost modificată. Directorul instituției, Elena Mateescu a dat toate detaliile despre starea vremii în cadrul unei intervenții la România TV, unde a explicat ce ne așteaptă în continuare.
„Primele zile din săptămâna în curs vor fi caracterizate de valori între 7 și până la 14, posibil 15 -19 grade Celsius. În același timp este posibil să consemnăm și precipitații sub formă de ploaie în Maramureș, în nordul Crișanei, dar și lapoviță și ninsori mai ales în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, unde și rafalele vor depăși 70-80 de km pe oră.Î
n a doua parte a săptămânii viitoare însă temperaturile vor scădea semnificativ astfel încât din nou, mai ales în jumătatea nordică, să consemnăm valori care nu vor depăși 6-7 grade Celsius, caracterizând o vreme mai rece. Chiar și minimele rămân destul de coborâte, nopți și dimineți reci, valori de până la -8, posibil -10 grade Celsius în depresiuni, până la valori de 6 grade în restul țării. Inclusiv în Capitală, minime mai coborâte, spre -2 grade, 0 grade”, a declarat Elena Mateescu în exclusivitate la România TV.