News

Studiu ABSL: Transparența salarialã o prioritate a industriei serviciilor externalizate

Studiu ABSL Transparența salarialã o prioritate a industriei serviciilor externalizate
Sursa: myromaniantrip.com

Industria de outsourcing se pregătește intens pentru implementarea Directivei europene privind transparența salarială și remunerare egalã între bărbați și femei pentru aceeași muncă , conform celui mai recent studiu Barometrul HR, realizat de Asociația Business Service Leaders (ABSL) în colaborare cu PwC România.

Potrivit raportului, aproximativ o treime dintre companiile din industrie au început elaborarea unui plan de acțiune detaliat, aliniat cerințelor Directivei. Totuși, aceste planuri nu sunt încă finalizate.

Trei din zece companii din sectorul externalizării de servicii au efectuat analize ale discrepanțelor salariale și dispun de un plan activ pentru reducerea acestora. Acest demers, mai susținut în raport cu media pieței, indică un angajament crescut al organizațiilor față de promovarea echității salariale, în conformitate cu tendințele europene și cerințele legislative actuale.

Peste 75% dintre companiile din domeniu raportează un decalaj salarial mai mic de 5%, ceea ce reflectă o tendință pozitivă în reducerea inegalităților salariale. Una din zece organizații are procese clar definite și deja implementate, conform Directivei privind transparența salarială.

Patru din zece respondenți consideră că, deși procesele sunt conturate, acestea necesită îmbunătățiri pentru a asigura conformitatea deplină cu legislația europeană. Această percepție indică un nivel moderat de pregătire și subliniază necesitatea unor ajustări la nivel operațional și procedural.

„Directiva privind transparența salarială, un subiect sensibil, care poate ușor aluneca într-o abordare emoțională, nu face decât să consolideze și să generalizeze tendințele și bunele practici de remunerare în ceea ce privește echitatea internă și comunicarea. Dreptul salariaților și candidaților de a fi informați cu privire la modul în care sunt remunerați reiterează importanța stabilirii unor criterii de salarizare obiective, care țin fie de caracteristicile postului, fie de nivelul individual de competență și performanță și, implicit, să reducă elementele discreționare. Aplicate corect și rațional, aceste principii susțin motivarea angajaților și dezvoltarea unor culturi organizaționale solide, dar presupun un efort important de aliniere, documentare și comunicare la nivelul fiecărei organizații.”, a declarat Oana Munteanu, Director, People & Organisation, PwC România.

În ceea ce privește impactul modificărilor fiscale de la începutul anului legate de eliminarea scutirii de impozit pentru anumite categorii de angajați, aproximativ trei sferturi dintre companiile din industria serviciilor pentru afaceri au menținut salariile brute neschimbate. 28% au introdus noi beneficii cu tratament fiscal mai avantajos, iar un procent similar a crescut componenta variabilă a veniturilor salariale. Totodată, 22% au analizat eligibilitatea pentru alte facilități fiscale (cum ar fi facilitățile pentru activități de cercetare și dezvoltare), iar alte 22% au investit în programe de formare și dezvoltare profesională.

„Industria noastră se adaptează la noile realități economice, atât la nivel local, cât și global. Nivelul salariilor și al taxelor aferente sunt factori esențiali pentru dezvoltarea de noi servicii și atragerea investitorilor. Pentru a ne menține competitivitatea pe piața europeană și internațională și pentru a atrage investiții, este nevoie in primul rand de stabilitate și de o strategie națională coerentă de creștere economică.”, spune Cătălin Iorgulescu, Vicepreședinte ABSL.

La nivel general, salariul de bază a crescut cu 3,2% în martie 2025 față de septembrie 2024. Sectorul de outsourcing a înregistrat cea mai redusă creștere salarială, de doar 0,85%. Această evoluție reflectă o evolutie mai lentă, după o perioadă de creșteri salariale susținute în ultimii trei ani, peste media pieței.

Industria serviciilor pentru afaceri numără peste 200.000 de angajați și se situează în top 5 industrii ca aport la PIB.

Studiul a fost realizat de ABSL împreună cu PwC România în perioada martie – aprilie 2025, pe un eșantion de 53 de companii din industria de outsourcing.

Boilerplate ABSL

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa peste 80 de companii care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Rolul ABSL România este de a susține expansiunea sectorului de Business Service și transformarea acestuia într-un vector important al creșterii economice a României. Asociația își atinge obiectivele prin facilitarea colaborării in cadrul sectorului, realizarea de studii, promovarea sectorului dar si a oportunitatilor pe care Romania le ofera si conlucrarea cu autoritatile in vederea dezvoltarii industriei.

Activitatea ABSL este structurată pe mai multe puncte cheie – organizarea de evenimente de schimb de bune practici si networking (de relationare), realizarea de studii si ghiduri, promovarea Romaniei in relația cu investitorii, organizarea de proiecte educationale, relații guvernamentale.

Din ABSL România fac parte atât companii autohtone, cât și multinaționale de profil, lideri regionali și globali precum: ACCA, Accenture Services, AECOM, Allianz Worldwide Partners, Allianz Services, Bluepoint, Bosch Service Solutions, British American Tobacco, Booking Holdings, Carestream Dental, Capgemini, Cegeka Romania, Chain IQ, Central Europe Technologies, Colt Technology Services, Concentrix + Webhelp, CWS Business Global Services, DB Global Technologies, Deloitte Audit, Deutsche Telekom Services Europe, Dover Business Services, Ernst & Young, Eucom Business Language, Euromaster Tyres & Services, EXL Service, Garrett Motion, GEP, Genpact, Global Remote Services, Gi Group, Goodyear Dunlop Tires Operations Romania, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc. Romania, Horvath, Kellanova Global Business Service, KMG Rompetrol, IGT Solutions, iSS Romania, Luxoft Professional Romania, Linde Global Services, Lion’s Head, Majorel, MassMutual Romania, Mazars, Michelin Business Services, Molson Coors, Mood Media, OMV Petrom Global Solutions, OpenText, Optima Solutions Services, PwC Romania, Procter&Gamble, Prohuman, PTC Romania, Randstad, Renault Business Services, SCC Services Romania, Selir, Service HUB, Societe Generale Global Solution Centre, Stefanini Romania, Suvoda Software, Talent Collection, TDCX Romania, Teleperformance, TELUS International, Temps HR, Tenneco, Total Energies, UniCredit, Valoris Center, Vertiv Romania, Viking Romania, _VOIS, Wipro Technologies și WNS Global Services Romania.

De asemenea, COS, IO Partners, PwC, Regina Maria, SKANSKA, Steelcase și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners susțin ABSL în calitate de parteneri strategic ai asociației.

Tags:
Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate