METEO. Deși meteorologii spuneau că luna septembrie va fi una de vară, ei bine doar prima săptămână a fost caniculară. Vremea s-a schimbat radical încă din jurul datei de 10 septembrie, iar veștile sunt similare și pentru perioada următoare. Prognoza ANM arăta inițial valori termice peste cele normale pe parcursul întregii luni, însă acum previziunile au fost schimbate total.
„Sigur, în spatele acestui front foarte activ, care ne traversează țara, vremea se va răci. Scăderea de temperatură va fi una importantă, mai ales în regiunile vestice, nord-vestice ale țării, unde probabil maximele mâine nu vor pleca de la valori mai mari de 14-16 grade, și cele mai ridicate temperaturi în partea sud-est a țării, sâmbătă, spre 24-25 de grade, după ce am avut zilele trecute temperaturi la nivelul țării între 23 și 31 de grade”, a spus Florinela Georgescu, director executiv al ANM.
Pentru ziua de luni, 16 septembrie, vremea se anunță chiar rece în toată țara. Valorile de temperatură se vor situa în general sub mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării. Cerul va prezenta înnorãri temporare şi va ploua local în vestul, centrul şi nordul teritoriului şi izolat în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 24 de grade, iar cele minime în general între 6 şi 16 grade.
În București, valorile de temperatură diurne se vor menţine sub mediile multianuale. Cerul va fi temporar noros şi trecãtor vor mai fi condiţii de ploaie slabã la începutul intervalului. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 20…21 de grade, iar cea minimã de 9…11 grade.
„Trebuie să ne așteptăm, în primul rând, la o perioadă cu mai multe precipitații. Ploi pe arii extinse vor începe în această după-amiază, în partea de vest a țării, se vor extinde apoi, vor cuprinde cea mai mare parte a teritoriului, iar până mâine seară estimăm că în urma acestor ploi, care în multe situații vor avea caracter torențial, se vor aduna cantități mai importante de apă, în special în zona Moldovei, în Carpații Orientali și Meridionali, pe arii restrânse chiar și în restul teritoriului”, a explicat și Elena Mateescu, directorul ANM.